Africký mor ošípaných a jeho hrozby

Africký mor ošípaných a jeho hrozby

Africkému moru ošípaných Slovensko naďalej odoláva. Ochorenie je síce na človeka neprenosné, ale môže byť príčinou likvidácie chovov ošípaných, ktorých stavy na Slovensku už aj bez toho dlhodobo klesajú. Hoci vírus zatiaľ naše hranice neprekročil, rizikom sú premnožené diviaky. Práve ich počet by mal na zníženie rizika výrazne klesnúť. Viac vie Jana Obrancová 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dezinfekcia, pravidelné prezliekanie pracovníkov, kontroly na hraniciach... aj to patrí k opatreniam v prevencii proti šíreniu afrického moru ošípaných. Dôležitý je ale aj pokles počtu diviačej zveri.

Na Slovensku žije po skončení poľovníckej sezóny asi 60 tisíc diviakov. Tie patria k hlavným faktorom roznášania afrického moru ošípaných, ktorý v uplynulých mesiacoch ohrozuje aj Slovensko. Ich stavy by sa v prevencii šírenia ochorenia mali výrazne znížiť. Otázne ale zostáva, ako to dosiahnuť. Zisťovala Jana Obrancová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Africký mor ošípaných nie je prenosný na človeka, avšak aj človek ho môže prenášať – napríklad na oblečení, alebo v tepelne neopracovanom mäse a výrobkoch. Práve takto môže vírus cestovať desiatky kilometrov za hodinu.

Autor: Jana Obrancová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame