Tekvicový kváskový chlieb

Tekvicový kváskový chlieb

Lenka Mančíková, s ktorou tento týždeň pripravujeme recepty do nášho Kulinária je na Slovensku známa predovšetkým vďaka umeniu  kváskovania. V knihe, ktorú vydala ,aj na svojich blogoch, učí ženy piecť s pomocou kvásku. Ani dnešný recept, ktorý od nej získala Hana Michalčíková nie je výnimkou.  

Tekvicový kváskový chlieb Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Tekvicový kváskový chlieb potrebujeme:
Na rozkvas:
1 lyžicu ražného kvásku
100 g ražnej celozrnnej múky
120 ml vody
Necháme rozkvasiť na linke v teple aspoň 8 až 12 hodín, najlepšie počas noci. Ráno zarobíme na chlieb.
Na cesto:
150 g aktívneho kvásku (rozkvasu)
3 lyžice tekvicových semienok zaliatych vodou
150 g špaldovej grahamovej múky
50 g tekvicovej múky
2 lyžice celého maku
8 g soli
120 g tekvicového pyré (prípadne trošku vody)
Suroviny zmiešame. Necháme odležať prikryté aspoň hodinu a pol. Počas tejto doby môžeme cesto v mise 2x preložiť. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, vytvarujeme bochník a dáme kysnúť do ošatky. Necháme kysnúť prikryté  3 až 5 hodín alebo dlhšie v chladničke. (môže byť až 24 hodín). Pečieme v dobre rozohriatej rúre na rozpálenom plechu na 250 stupňoch – 10 minút, neskôr stiahneme teplotu na 200 stupňov. Celkový čas pečenia asi 38 minút.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame