Ježiškova kaša

Ježiškova kaša

Pohánková, ovsená, hrachová, zemiaková, krupicová. Sú známe už najmenej 10 tisíc rokov, pravdepodobne však oveľa dlhšie a do konca 18. storočia tvorili základ európskej stravy prostých ľudí, pretože príprava chleba bola náročnejšia a drahšia ako príprava kaše z obilnín, či strukoviny. Nie nadarmo sa hovorievalo kaša- matka naša. Tatiane Šuškovej to v dnešnom Kulináriu potvrdila aj Silvia Pilková, ktorá na dnes vybrala z regionálnych receptov kašičku s poetickým názvom:  

Ježiškova kaša Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

400 g suchého hrachu, 2 PL oleja, 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno, 4 PL hladkej múky, mletá červená paprika, 500 ml mlieka, 4 strúčiky cesnaku, soľ, majorán

Hrach preberieme, umyjeme a na niekoľko hodín namočíme do studenej vody. Napučaný hrach scedíme, dáme do hrnca, zalejeme vodou a uvaríme domäkka. Na rozohriatom  oleji opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme múku, popražíme, vmiešame mletú papriku, zalejeme mliekom, dobre premiešame a precedíme do uvareného hrachu. Pridáme pretlačený cesnak, soľ , majorán a povaríme aspoň 15 minút.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame