Ako naservírovať jedlo tak, aby nielen dobre vyzeralo, ale aby sa človek zároveň neprejedol, respektíve nezjedol veľa nezdravých vecí? Recepty - najmä pre najmenších pozná Katarína Medveďová – Ovečková. Deti vo viacerých školách už zase poznajú aj jej projekt Cookučka, v ktorom sa zameriava najmä na detskú a rodinnú stravu. Aj preto túto veselú lektorku varenia, oslovila Janka Bleyová.
Kuracie nugetky s hráškovým pyré Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu kuracích nugiet so zemiakovo hráškovým pyré potrebujete:
Prsia z jedného kuraťa
asi 100 g kukuričnej strúhanky
4 polievkové lyžice oleja a soľ
4 zemiaky a jedno balenie mrazeného hrášku
2 decilitre horúceho mlieka / normálne alebo rastlinné
A ako budeme postupovať?
Z celého (najlepšie BIO, alebo farmárskeho) kuraťa vyrežeme prsia. Nohy a skelet použijeme na polievku. Prsia umyjeme a nakrájame na nugety obľúbenej veľkosti, jemne ich naklepeme a obaľujeme v kukuričnej strúhanke. Nugety vysmažíme na panvici na kvalitnom oleji a na chvíľu necháme odsať prebytočný olej na papierovom obrúsku, alebo pokvapkáme olejom a upečieme v rúre.
Ošúpané zemiaky uvaríme v slanej vode s rascou. Na záver pridáme hrášok. Prevaríme spolu a vypneme. Po chvíli zlejeme a pridáme horúce mlieko a rozmixujeme na pyré. Podávame k nugetám s kúskami obľúbenej zeleniny, alebo šalátom - podľa výberu dieťaťa.
Jednoduché gaštanové guľky pre 2 osoby. Výhoda – pri ich príprave môžu asistovať aj najmenší:
1 balenia gaštanového pyré, chladené alebo mrazené
2 až 3 polievkové lyžice medu
2 polievková lyžica kakaa
2 kúsky horkej čokolády
1 šľahačka
Pyré dáme do misky a pridáme med a kakao. Vidličkou roztlačíme a premiešame. Rukami spojíme a vytvarujeme guľky. Ušľaháme šľahačku. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Guľky podávame so šľahačkou a poliate čokoládou. Poprášime kakaom.