Kurča na juhovýchodoázijský spôsob

Kurča na juhovýchodoázijský spôsob

V rubrike Slovíčka dnes Michal Herceg pátral po pôvode nadávok ako cibazol alebo migrifič. Tušíme, že neznamenajú nič dobré, no nevieme presne, odkiaľ sa vzali. Zato taký galgan, ten má celkom presnú adresu. Nemáme však na mysli galgan v zmysle lapaj či iný nezbedník, ale rastlinu galgan jávsky, známy aj ako siamský zázvor. Soni Jurikovej o ňom povedal Jaromír Kučera z Centra biológie rastlín a biodiverzity v Slovenskej akadémii vied.

Kurča na juhovýchodoázijský spôsob Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Soňa Juriková sa rozprávala s botanikom Jaromírom Kučerom z Centra biológie rastlín a biodiverzity. Rekapituláciu celého receptu na kurča s galganom, čiže alpíniou galangovou, vrátane prísad, nájdete v internetovom archíve RR v rubrike Kulinárium. Ázijské inšpirácie na varenie vám prinesieme aj zajtra. Povieme si viac o koriandre a receptom potešíme aj vegetariánov.

Recept na Kurča na juhovýchodoázijský spôsob:

Prísady:
6 strúčikov cesnaku
2 PL mletého galganu – alpínie galangovej
štipka mletého čierneho korenia
1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
1/2 ČL soli
kuracie prsia alebo stehná na 2 – 4 porcie
olej na opekanie

Postup:
V miske zmiešame pretlačený cesnak, soľ, zázvor, čierne korenie a galgan na pastu, ktorou potrieme kuracie mäso. Necháme postáť asi 3 – 4 hodiny.
Na rozpálenej panvici s olejom mäso sprudka opečieme, potom plameň stíšime a pomaly opekáme, kým nie je mäso mäkké a dobre prepečené. Podávame s ryžou, kuskusom alebo indickým chlebom – nánom.


Autorka: Soňa Juriková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame