Ovocný šalát s kardamómom

Ovocný šalát s kardamómom

Od pondelka v Kulináriu varíme jedlá typické pre juhovýchodnú Áziu. Soňu Jurikovú však nezaujímajú len exotické recepty, ale hlavne bylinky alebo korenia, ktoré sa v týchto receptoch používajú a tiež to, či by sa dali dopestovať v našich podmienkach. Zatiaľ máme dobré správy: koriander, citrónovú trávu aj galgan – oficiálne alpíniu galangovú sa vraj minimálne v skleníku podarí dopestovať aj na Slovensku. Uvidíme, či sa k nim priradí aj dnešný recept a korenie – kardamóm. Hovorí botanik Jaromír Kučera.  

Ovocný šalát s kardamómom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Recept:
2 PL cukru
125 ml pomarančovej šťavy
pol Čl mletého kardamómu
2 pomaranče
2 banány
2 slivky
1 jablko
1 hrušku
na ozdobenie: pár kúskov mäkkého ovocia a pár lístkov čerstvej mäty

Postup:
Ovocie nakrájame na malé kúsky do misy.
Cukor rozpustíme, zalejeme trochou vody, aby sa vytvoril priesvitný sirup, necháme trochu vychladnúť, potom pridáme pomarančovú šťavu a kardamóm. Keď sirup vychladne, prelejeme ním ovocie a ozdobíme mätovými lístkami a drobným mäkkým ovocím.

Autorka: Soňa Juriková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame