Demikát z čerstvej bryndze

Demikát z čerstvej bryndze

Dnes nám navarí etnologička Zora Mintalová-Zubercová, autorka niekoľkých kníh o tradičnej gastronómii. Rozpráva sa s ňou Michal Herceg. 

Demikát z čerstvej bryndze Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme: 150 g bryndze, 1 malú cibuľu, potlčenú rascu, 3-4 krajce staršieho chleba, 1 l prevarenej osolenej vody alebo vývaru zo zemiakov, pažítku alebo kôpor, 1-2 lyžičky sladkej smotany, príp. trošku masla.

Do polievkovej misy si dáme chlieb pokrájaný na menšie kúsky. Pridáme bryndzu vymiešanú s cibuľou pokrájanou alebo postrúhanou na drobno (bez hrubších šupiek). Pridáme potlčenú rascu a podľa chuti pažítku alebo posekaný kôpor. Pripravenú vriacu zmes zalejeme osolenou vriacou vodou alebo vývarom zo zemiakov. Všetko premiešame a pod pokrievkou necháme pariť. Chlieb polievku zahustí, ale pozor, aby nebola hustá až príliš. Ak chceme demikát jemnejší, pridáme dve lyžičky sladkej smotany alebo kúsok masla.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame