Šalátový prívarok

Šalátový prívarok

Pokračujeme vo varení tradičných jarných receptov. S etnologičkou Zorou Mintalovou Zubercovou ich ochutnáva Michal Herceg.

Šalátový prívarok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na šalátový prívarok potrebujeme: masť, 60 g hladkej múky, 10 g cibule, vodu, 2 dcl kyslej smotany, 2 dcl kyslého mlieka, soľ, na dochutenie cukor, dve väčšie hlávky šalátu, kôpor, vajíčka a ocot, ktorý môžeme nahradiť citrónovou šťavou. Zásada bývala taká, že koľko ľudí bude prívarok jesť, toľko vajíčok sa doňho dá. Hlávky šalátu rozoberieme, dôkladne umyjeme a pokrájame. Z masti a polovičnej dávky múky urobíme bledú zápražku a do nej pridáme pokrájanú cibuľu. Všetko popražíme, zalejeme vodou a povaríme. Pridáme kyslú smotanu, kyslé mlieko a rozmiešame s druhou dávkou múky. Osolíme, podľa chuti osladíme a povaríme. Do toho zapustíme celé vajíčka. Keď sú uvarené, do vriaceho pridáme ocot alebo citrónovú šťavu a čistý pokrájaný šalát. Potom to už nevaríme. Odstavíme z ohňa a necháme spariť. Nakoniec môžeme pridať pokrájaný kôpor.
 

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame