S Jankou Bleyovou, ktorá asistuje v kuchyni Miroslavovi Lenkovi, meníme dnes chute i krajinu pôvodu. Napokon, počúvajte a zapisujte ďalší z jeho odskúšaných receptov.
Milánske rizoto so špargľou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na milánske rizoto so zelenou špargľou na 4 až 5 porcií potrebujeme:
250 g zelenej špargle
300 g ryže na rizoto
3 väčšie šalotky
200 ml bieleho vína
šafran
pol litra horúceho hydinového vývaru
50 g nastrúhaného parmezánu
1 lyžicu masla
1 lyžicu olivového oleja a soľ
A ešte 100 g - masla na dokončenie
A ako budete postupovať...?
Najprv oblanšírujte špargľu - očistenú vhoďte do vriacej vody, nechajte pár sekúnd variť a ihneď premiestnite do misy s ľadovou vodou. Vďaka tomu zostane špargľa chrumkavá a zachová si peknú zelenú farbu. Medzitým na lyžici masla a olivového oleja orestujte najemno nakrájané šalotky. Stačí len speniť, rozhodne by sa nemali pripáliť. Pridajte ryžu a chvíľu restujte spoločne so šalotkou, až ryža akoby spriesvitnie (trvá to 1-2 minúty). Prilejte biele víno, pridajte šafran, premiešajte a nechajte víno odpariť.
Základ zľahka osoľte a postupne prilievajte horúci hydinový vývar. Akonáhle je ryža al dente, čo bude trvať približne 10 až 15 minút, pridajte nastrúhaný parmezán a blanšírovanú špargľu nakrájanú na väčšie kúsky. Rizoto stiahnite z ohňa, vmiešajte maslo a prípadne dosoľte podľa chuti. Rizoto by malo byť krémové a takmer tekuté. Naservírujte ideálne na nahriaty tanier, pokvapkajte olivovým olejom a dozdobte plátkami parmezánu.