Tento týždeň nám jedlá i piatkovú sladkú pochúťku pripravoval Miroslav Lenko. Na nedeľňajší obed si však nachystal jedlo, ktoré chce svoj čas.
Boeuf Bourguignon Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
1 kg hovädzej kližky
2 lyžice hladkej múky
150 g pancetty
2 lyžice olivového oleja
1 šalotku
2 cibule, strúčik cesnaku
75 ml brandy
750 ml červeného burgundského vína
500 ml hovädzieho vývaru
1 ks bouquet garni - Bouquet garni sa hovorí zviazanej kytičke byliniek, ktoré prevonia omáčku. Na hovädzie na burgundský spôsob použite 2 bobkové listy, 2 vetvičky tymianu a 2 vetvičky hladkolistej petržlenovej vňate.
110 g baby cibuľky
200 g malých šampiňónov
1 lyžicu masla, morskú soľ a čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP:
Mäso nakrájajte na 5cm kocky a obaľte ich v múke premiešanej so soľou a korením. Pancettu nakrájajte asi na 2 centimetrové kúsky , šalotku a cibuľu nakrájame nadrobno, alebo na plátky, cesnak olúpeme. Veľký hrniec rozohrejeme na strednom ohni, pridáme olivový olej a pancettu a opekáme dozlatista. Potom vsypeme mäso a opekáme ho zo všetkých strán dohneda. Pridáme šalotku, cibuľu a prelisovaný cesnak a restujeme. Podlejeme brandy a hrncom opatrne potrasieme - brandy vzplanie. Akonáhle plameň zhasne, prilejeme víno a vývar a privedieme do varu. Vložíme bouquet garni, prikryjeme pokrievkou, stlmíme teplotu a mäso dusíme do mäkka. Cibuľky olúpeme, ale ponecháme vcelku. V panvici rozohrejeme maslo, vsypeme cibuľky a opečieme dozlatista. Potom pridáme šampiňóny, krátko orestujeme a vsypeme k mäsu. Dusíme 20 minút, podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame s pečenými zemiakmi, zemiakovou kašou, alebo kvalitným francúzskym chlebom.