Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Tento týždeň nám jedlá i piatkovú sladkú pochúťku pripravoval Miroslav Lenko. Na nedeľňajší obed si však nachystal jedlo, ktoré chce svoj čas.

Boeuf Bourguignon Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:
1 kg hovädzej kližky
2 lyžice  hladkej múky
150 g pancetty 
2 lyžice olivového oleja
1  šalotku
2  cibule, strúčik cesnaku
75 ml brandy
750 ml červeného burgundského vína
500 ml hovädzieho vývaru
1 ks bouquet garni - Bouquet garni sa hovorí zviazanej kytičke byliniek, ktoré prevonia omáčku. Na hovädzie na burgundský spôsob použite 2 bobkové listy, 2 vetvičky tymianu a 2 vetvičky hladkolistej petržlenovej vňate.
110 g  baby cibuľky
200 g  malých šampiňónov
1 lyžicu masla, morskú soľ a čerstvo mleté čierne korenie

POSTUP:
Mäso nakrájajte na 5cm kocky a obaľte ich v múke premiešanej so soľou a korením. Pancettu nakrájajte asi na 2 centimetrové kúsky , šalotku a cibuľu nakrájame nadrobno, alebo na plátky, cesnak olúpeme. Veľký hrniec rozohrejeme  na strednom ohni, pridáme  olivový olej a pancettu a opekáme dozlatista. Potom vsypeme  mäso a opekáme ho zo všetkých strán dohneda. Pridáme šalotku, cibuľu a prelisovaný cesnak a restujeme. Podlejeme brandy a hrncom opatrne potrasieme  - brandy vzplanie. Akonáhle plameň zhasne, prilejeme  víno a vývar a privedieme do varu. Vložíme bouquet garni, prikryjeme  pokrievkou, stlmíme teplotu a  mäso dusíme do mäkka. Cibuľky olúpeme, ale ponecháme  vcelku. V panvici rozohrejeme maslo, vsypeme  cibuľky a opečieme  dozlatista. Potom pridáme šampiňóny, krátko orestujeme  a vsypeme  k mäsu. Dusíme  20 minút, podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame  s pečenými zemiakmi, zemiakovou kašou, alebo kvalitným francúzskym chlebom.

Autorka: Janka Bleyová; Ilustr foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame