Pravý prešporský guláš

Pravý prešporský guláš

Na dnešný deň Michal Herceg pre vás nahral recept na pravý prešporský guláš. Povedal mu ho Róbert Ihring z Piešťan, ktorý sa zaoberá históriou gastronómie na území Uhorska.

Pravý prešporský guláš;herceg;kulinarium5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Na pravý prešporský guláš budeme potrebovať: cibuľu, hovädzie mäso, maslo, masť, vínny ocot, mletú papriku, čierne korenie, rajčiakový pretlak a hovädziu pečeň. 2 kg cibule nakrájame a s kávovou lyžičkou rasce ju speníme na troch polievkových lyžiciach masla a rovnakom množstve masti. 2 kg hovädzieho mäsa pokrájame na kocky. Mäso zmiešame s cibuľou a pridáme 2 polievkové lyžice vínneho octu. Prikryté mäso s cibuľou varíme aspoň 2 hodiny na miernom ohni, kým mäso nezmäkkne a nepustí dostatočné množstvo šťavy. Keď je mäso takmer mäkké, osolíme ho a pridáme doň 2 kávové lyžičky mletého čierneho korenia, 2 polievkové lyžice mletej sladkej papriky a 1 kávovú lyžičku štipľavej papriky. Pridáme 3 polievkové lyžice rajčiakového pretlaku. Pre získanie lepšej farby 10 minút pred dovarením pridáme podľa chuti 0,25 až 0,50 kg hovädzej pečene. Do gulášu počas celého varenia v žiad-nom prípade nepridávame vodu a nezahusťujeme ho ani múkou. Guláš podávame posypaný posekanou surovou cibuľou a jemne nastrúhaným čerstvým chrenom. Podávame s uvarenými zemiakmi alebo s domácim chlebom.
 

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame