Šošovicová na kyslo

Šošovicová na kyslo

Po celý týždeň budeme v Kulináriu ochutnávať špeciality typickej záhorskej gastronómie, ktoré predstavuje útla nová publikácia  Mestského centra kultúry v Malackách - Vône, chute Dolného Záhoria.

V úvode sa venuje histórii stravovania v tomto regióne, vône Dolného Záhoria predstavujú  tradície bylinkárstva, keďže Záhorie bolo známe zberom a spracovaním liečivých rastlín no a napokon si podľa tradičných receptov môžeme pripraviť aj typické záhorské jedlá. Recepty sú písané v záhorskom nárečí, no zrozumiteľné sú aj pre tých, ktorí "záhoráčtinu" nepoznajú. Súčasťou brožúrky je totiž aj výkladový slovníček miestnych názvov a termínov. Dozvieme sa v nej teda veľa nielen o gastronómii, ale aj nárečí a miestnych zvykoch. S autorkou publikácie Ivanou Kovárovou  z Mestského centra kultúry v Malackách recepty tento týždeň vyberá Tatiana Šušková:  

Šošovicová na kyslo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:
150 gramov šošovice
2 väčšie zemiaky
2 dcl kyslého mlieka alebo kyslej smotany
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 bobkový list
1 lyžičku soli

Postup prípravy:  
Umytú šošovicu namočíme na noc, vodu zlejeme, šošovicu prepláchneme, dáme variť do vody so soľou a bobkovým listom, pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Keď je polievka skoro hotová pridáme kyslé mlieko s rozhabarkovanou múkou a necháme prevariť. Na Vianoce sa do takejto polievky pridávajú sušené slivky.

Autorka. Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame