Hovädzia polievka

Hovädzia polievka

Časopis Dennica začal vychádzať v roku 1898 z iniciatívy Spolku slovenských žien-Živena. Jeho súčasťou boli aj recepty typické pre mestskú kuchyňu na konci 19. storočia. Na raňajky sa už podávala káva a čaj, obed pozostával z teplého predjedla, polievky a zákusku. Ženy a dievčatá, ktoré slúžili na cisárskom dvore prinášali na Slovensko recepty ovplyvnené nielen českou a rakúskou, ale aj tureckou, francúzskou a talianskou kuchyňou. V meštianskych domácnostiach však víťazila najmä tradičná kuchyňa. A z nej budeme po celý tento týždeň vyberať s Alenou Bučekovou, predsedníčkou Miestneho výboru Živena Bratislava.   

Hovädzia polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno vás zaujal 150- ročný spôsob prípravy Hovädzej polievky, podľa ktorého varili Živeniarky. Jeho recept, spolu s ďalšími, si odkladali čitateľky časopisu Dennica, ktorý mal pre zaujímavosť 3 000 predplatiteľov. Základom dobrého silného vývaru bolo kvalitné mäso s kosťou, ktoré sa vkladalo do studenej vody. Pena z polievky sa zberala, aby sa polievka nezakalila. Koreňová zelenina sa vkladala do polievky až potom, keď bola pozberaná pena. Varila sa pomaly aj štyri hodiny. Zaujímavosťou bolo, že sa pridávalo 7 druhov korenia: čierne korenie, paprika, zázvor, muškátový oriešok, muškátový kvet a šafrán. Kvôli farbe možno pridať postrúhanú menšiu mrkvu, opraženú na masle, zaliať trochou polievky a takýto vývar precediť do polievky. Môže sa dať aj paradajka. Do polievky sa pridávali rôzne závarky, aj malé opečené klobásky, ktoré sa vyrábali špeciálne na tento účel.

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame