Prekladané palacinky

Prekladané palacinky

Bezmäsité jedlá sa kedysi tešili veľkej obľube. Nielen preto, že boli finančne menej náročné, než mäsité, ale aj preto, že pri rôznych zdravotných ťažkostiach boli ľahšie stráviteľné. Svoje stále miesto mali aj v mestskej  kuchyni pred viac než sto rokmi. Alena Bučeková, s ktorou tento týždeň pripravujeme zabudnuté jedlá prastarých mám potvrdila, že gazdinky radi menili jednoduché jedlá na nezvyčajné, ale museli byť príťažlivé tak vzhľadom, ako aj chuťou. Jedno z nich zaujalo aj Hanu Michalčíkovú. 

Prekladané palacinky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Prekladané palacinky s tromi druhmi ryže potrebujeme: pol litra mlieka, 10 polievkových lyžíc hladkej múky, dve vajcia, trochu soli a asi 1 dcl oleja. Na ryžové plnky budeme potrebovať: 30dkg ryže, asi pol litra mlieka, trochu soli, vanilkový cukor, horkú čokoládu a marhuľový lekvár. Postup: Z mlieka, vajec, múky a soli vypracujeme cesto. necháme ho 20 minút odstáť. Na panvici potretej olejom vypražíme palacinky. Ryžu prepláchneme a v hrnci zalejeme mliekom so štipkou soli. Uvaríme a necháme vychladnúť. Potom ju rozdelíme na tri časti,´. Do prvej dáme vanilkový cukor, do druhej nastrúhanú horkú čokoládu a do tretej marhuľový džem. Do tortovej formy, ktorú môžeme dať do rúry vložíme palacinku natretú vanilkovým cukrom, na ňu dáme palacinku natretú čokoládovou ryžou a tretia bude palacinka s ryžou zmiešanou s džemom.  Takto postupujeme, kým všetko nespotrebujeme. Na 10 minút môžeme dať zapiecť do vyhriatej rúry. V piatkovom recepte sa naučíme pripraviť geršľovú, teda krúpkovú polievku.


Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame