Geršľová polievka

Geršľová polievka

Polievka bývala v časoch spred 150 rokov hlavnou časťou jedla a ako písala Terézia Vansová: “Uvádzala stolujúcich do dobrej nálady.“ Aj pri výbere polievky však platilo pravidlo pestrosti: ak bolo cesto v polievke, nemalo byť v hlavnom jedle, ak sa podávala polievka s mäsom, teplé predjedlo, ktoré nasledovalo muselo byť bezmäsité.“ V piatok sa často varili strukovinové , hubové, syrové polievky a obľúbenou bola aj geršľová. Možno vám toto slovo už nič nehovorí, ak však poviem, že to bol starý názov na jačmenné krúpy, tak už budete mať jasno. Geršľovú polievku aj dnes ponúka zo starých receptov Živeniarok Alena Bučeková, predsedníčka Miestneho výboru Živena Bratislava. Nahrávala Hana Michalčíková.

Geršľová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Geršľovú, krúpkovú polievku budete potrebovať: kus mäsa/bravčové, alebo kuracie pokrájané na drobné kúsky/, zeleninu-mrkvu, petržlen, kaleráb, trochu zeleru, dva-tri očistené zemiaky, korenie, soľ, trochu papriky a jačmenné krúpy, slaninku a pažítku.
Postupujeme nasledovne: Všetko spolu varíme, kým mäso aj zelenina nie sú mäkké. Pred podávaním nakrájame kúsok voňavej údenej slaninky, opečieme ju a pridáme do polievky spolu s čerstvou posekanou pažítkou. Ak pažítku nemáme, tak do výpeku zo slaninky dáme nadrobno nasekanú cibuľku, necháme opražiť a celé aj s výpekom dáme do hotovej polievky. 


Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame