Krém s ruským čajom

Krém s ruským čajom

Obľúbeným zákuskom v slovenských meštianskych rodinách boli pred pol druha storočím štrúdle, , ktoré sa pripravovali so sladkými aj slanými náplňami. Konkurovali im aj jemné piškótové cestá varené v pare, alebo krémy , kaše a mrazivá, ako vtedy nazývali zmrzlinu. Jeden zaujímavý recept našla Hana Michalčíková medzi receptami starých mestských gazdiniek s pomocou Aleny Bučekovej, predsedníčky Miestneho výboru Živena Bratislava.   

Krém s ruským čajom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na krém s ruským čajom budeme potrebovať: 0,6 dcl sladkej smotany na šľahanie, 1 dcl silného ruského čaju, pol vanilkového struku alebo 1 vanilkový cukor, 4 žĺtky, 14 dkg cukru, 1,5 dkg želatíny a dlhé piškóty.
Začneme tak, že si uvaríme 1 dcl silného ruského čaju, do toho vlejeme 2,5 dcl sladkej smotany a pridáme vanilkový cukor. Zamiešame, zakryjeme a necháme zovrieť. Sledujeme, aby nám to nevykypelo. Po zovretí necháme čajovú smotanu vychladnúť. Zatiaľ si vyšľaháme žĺtky s cukrom. Keď je z nich svetlá, nadýchaná pena, prilievame vychladnutú čajovú smotanu. Spojené ingrediencie dáme na oheň a za stáleho miešania necháme zhustnúť. Zohrievame opatrne, aby nám hmota nezovrela, alebo by sa mohla zraziť. Zhustnutý krém odstavíme z ohňa. V troške vody rozpustíme želatínu a zašľaháme ju do krému. Stále šľaháme, kým sa všetko dohladka nespojí. Napokon vyšľaháme zvyšnú šľahačku a opatrne ju vmiešame do vychladnutej zmesi. Sklenú misu vytrieme olejom, po obvode obložíme piškótami a vlejeme krém. Misu vložíme na noc do chladničky a podáme s malinovou zaváraninou.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame