Taká bývala tradícia a v mnohých rodinách ju dodržiavajú až dodnes: V piatok bývali na stole bezmäsité jedlá a v rodinách, kde boli deti, väčšinou sladké. Ani my dnes toto pravidlo neporušíme, pretože Cecília Porubská zo Senca slastne privrela oči už len pri predstave špeciality, ktorú v jej rodine pripravovali. A možno sa začudujete, ako Hana Michalčíková, že netradične s tekvicovými semienkami.
Kysnuté dolky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na kysnuté dolky s tekvicovými semienkami, ktoré nám dnes v Kulináriu ponúkla naša poslucháčka Cecília Porubská zo Senca budete potrebovať : kôpku vysušených tekvicových semienok, ktoré si pomeliete na jemno , cukor a mlieko. Ale základ budú samozrejme tvoriť dolky z kysnutého cesta: ak ste ich ešte nikdy nerobili a nechcete to skúšať od oka, tak si to urobte podľa receptu: Kysnuté cesto zarobte na doske asi z 500 g hladkej múky, jedného vajca a kvásku (kvasnice, troška cukru a mlieka). Podľa potreby sa pridáva mlieko, cesto musí byť tuhé. Soľ až nakoniec keď je cesto už dobre spracované, kompaktné. Necháte podkysnúť, vyvaľkáte na výšku 1/2 cm a vykrojíte kolieska. Počas kysnutia ich otáčajte aby boli z jednej aj z druhej strany ploské. Oprášené od múky pomaly pečte na kraji sporáka z jednej aj z druhej strany, alebo na suchej panvici. No a potom už len potrite mliekom, posypte mletými tekvicovými semienkami zmiešanými s cukrom a môžete konzumovať.