Nie je nijakým tajomstvom, že o našom zdraví vo veľkej miere rozhoduje aj to, čo si dávame na tanier. No a keďže september, ktorý je v znamení Mosta, čo je názov osvetovej kampane - teda je to „Mesiac o srdcových témach“, kuchárske recepty na celý tento týždeň sa podujali pripraviť pre vás lekári. Dnes bude Janka Bleyová „variť“ s kardiologičkou MUDr. Ivanou Šoóšovou, primárkou ambulantného oddelenia Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.
Gazpacho Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujme si, čo potrebujeme:
2 ks surovej mrkvy
2 petržleny
kúsok zeleru
1 cibuľka
2 strúčiky cesnaku
20 dkg postrúhaný tvrdý syr, najlepší je parmezán
20 dkg šunky, ale kardiologička odporúča radšej chudé mäsko podľa výberu, uvarené napríklad v polievke
1 lyžica horčice
1 lyžica kečupu
1 biely jogurt
sterilizované uhorky – pridať podľa chuti
A postup prípravy je viac ako jednoduchý:
Všetky ingrediencie najemno nakrájajte, pridajte 2 strúčiky roztlačeného cesnaku, 1 malú pretlačenú cibuľku, štipku majoránky. Nechajte stáť v mise aspoň 1 hodinu. Zajtra vás čaká jedlo, ktoré bude nielen zdraviu prospešné, ale bude hrať aj viacerými farbami.