Gaštanovo – šošovicová polievka

Gaštanovo – šošovicová polievka

Etnologička Katarína Nádaská svoje výskumy nerealizuje iba tak od stola, ale s obľubou sa túla po všetkých regiónoch Slovenska. No a pri jednom z výskumov oslovovala starých i mladých ľudí, aby zistila, aký majú oni recept na potvrdenie príslovia, že láska ide cez žalúdok. Recepty zamilovaných sa onedlho dostanú k čitateľom v podobe kuchárskej knihy. Zaujímavosťou publikácie je aj veľa informácií o tom, aké koreniny a bylinky tvorili v slovenskej kuchyni afrodiziaká. S Katarínou Nádaskou jedlá počas tohto týždňa pripravuje Janka Bleyová.

Gaštanovo - šošovicová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak ste dostali chuť na erotizujúcu, teda gaštanovo - šošovicovú polievku - tu je rekapitulácia: Na jej prípravu potrebujeme:

• 500 g olúpaných gaštanov
• olivový olej
• karí korenie
• šošovica
• zeleninový vývar
• kurkuma
• mleté čierne korenie
• čili
• morská soľ

POSTUP je jednoduchý:


Na olivovom oleji orestujeme povarenú gaštanovú dužinu, pridáme karí korenie a šošovicu, zalejeme troškou vody a chvíľu ešte dusíme. Gaštanovo-šošovicovú zmes zalejeme zeleninovým vývarom, nakoniec ochutíme kurkumou, čiernym korením, čili a morskou soľou. Varíme, kým nebudú gaštany mäkké. Polievku rozmixujeme, ozdobíme varenými gaštanmi a podávame.

A ešte dôležitá informácia: gaštany majú vysoký obsah kyseliny linolovej, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu a tukov v krvi.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame