Adamovo prekvapenie pre Evu

Adamovo prekvapenie pre Evu

Existuje nepreberné množstvo kuchárskych kníh, ale etnologička Katarína Nádaská sa zamerala na recepty, v ktorých sa vyskytujú afrodiziaká v podobe byliniek, či zeleniny z našich chotárov. Recepty zozbierala  od mnohých zaľúbených  a preto v nich nie je rovnaké dávkovanie. Pri  niektorých je to presne na gramy, inde na kusy alebo na diely. Podľa samotnej autorky, zjednotiť gramáže a množstvá, nie je to podstatné. Veď ani láska sa  nedá vážiť na gramy či kilogramy. Láska miery totiž nepozná. Pokračuje Janka Bleyová. 

Adamovo prekvapenie pre Evu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujete:

• 450 g bravčového pliecka
• 2 šalotky
• 1 strúčik cesnaku
• štipka červenej papriky
• 4 PL leča
• 2 PL polohrubej múky
• vajce
• soľ
• mleté čierne korenie
• 300 ml bravčového vývaru
• čerstvý estragón
• 1 rožok
• 1 dl mlieka
• pol PL lyžice bravčovej masti

POSTUP
Bravčové pliecko umyjeme, osušíme a zomelieme. K mletému mäsu pridáme pokrájanú šalotku, cesnak, rožok (predtým namočený v mlieku), vajce, soľ, korenie a všetko spolu zamiešame. Zo vzniknutej mäsovej hmoty
formujeme malé guľky. Pripravíme základ na perkelt. Na masti opečieme šalotku, posypeme ju paprikou, pridáme lečo a všetko spolu dáme zovrieť. Prilejeme mäsový vývar – len toľko, aby guľky po vložení doň plávali, všetko poprášime polohrubou múkou. Opäť dáme prevrieť. Keď základ vrie, opatrne
vložíme guľky a 20 minút povaríme na slabšom plameni. Keď guľky vyplávajú navrch, znamená to, že sú uvarené. Pridáme nasekaný estragón. Podávame s domácou  knedľou.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame