Význam mlieka a jeho nutričné vlastnosti vo výžive ľudí zdôrazňovali odborníci na výživu už v roku 1957 na konferencii vo Švajčiarsku. No a odvtedy vždy v máji oslavujeme Svetový deň mlieka. Jeho hlavný zmysel spočíva v neustálom pripomínaní mimoriadnej biologickej hodnoty mlieka. Aj my Vám tento týždeň ponúkame recepty, kde hlavnou ingredienciou je mlieko alebo mliečne výrobky. Slovo má Miroslav Würfl a šéfredaktorka časopisu o gastronómii Viera Dudášová.
Tvarohové guľky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
500 g hrudkovitého tvarohu
2 polievkové lyžice práškového cukru
2 vajcia
3 polievkové lyžice masla
200 g detskej krupice
3 polievkové lyžice mlieka
4 polievkové lyžice strúhanky
štipku sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva
Na posýpku potrebujeme:
300 g strúhanky
3 polievkové lyžice masla
práškový cukor podľa chuti
kakao alebo mak
a drobné ovocie na dozdobenie
Postup:
Tvaroh, vajcia, detskú krupicu, mlieko, maslo, práškový cukor strúhanku a prášok do pečiva premiešame a z cesta si vytvarujeme guľky, ktoré varíme vo vode asi 10 minút. Sú hotové, ak vyplávajú na povrch. Uvarené guľky z vody vyberieme, polejeme rozpusteným maslom, posypeme práškovým cukrom a opraženou strúhankou, kakaom alebo makom. Podávame s drobným ovocím guľky môžeme ozdobiť aj šľahačkou.