Tvarohovo-jablková žemľovka

Tvarohovo-jablková žemľovka

Medzi odborníkmi prevláda názor, že mlieko je takmer dokonalá potravina. Obsahuje bielkoviny, mliečny tuk, minerálne látky, vitamíny a enzýmy. Teda látky, ktoré potrebuje organizmus pre svoj optimálny rast a vývoj. Preto vám tento týždeň ponúkneme recepty, kde hlavnou ingredienciou je mlieko alebo mliečne výrobky. Dnes to bude jablkovo-tvarohová žemľovka a Miroslav Würfl u šéfredaktorky časopisu o gastronómii Viery Dudášovej najprv zisťoval, aké suroviny budeme potrebovať na jej prípravu. 

Tvarohovo-jablková žemľovka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:
750 g tvarohu
150 g masla  
3 balenia vanilkového cukru 
15 polievkových lyžíc kryštálového cukru
1 polievkovú  lyžicu škorice
20 rožkov
4 väčšie jablká
1 liter mlieka
6 vajec
práškový cukor na posypanie
 

Postup:
Zapekaciu misu si vymastíme maslom. Rožky nakrájame na kolieska. V mlieku rozmiešame tri vajcia s tromi lyžicami cukru. Tvaroh vymiešame s desiatimi lyžicami cukru, vanilkovým cukrom a zvyšnými vajíčkami. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky, postrúhame na hrubo a zmiešame s dvoma lyžicami cukru a škoricou. Tretinu rožkov si postupne namáčame v sladkom mlieku, necháme ich trochu napiť, mierne vymačkáme a z rožkov vytvoríme prvú vrstvu v pekáči.  Na ňu rovnomerne nanesieme tvaroh, ktorý prikryjeme ďalšou vrstvou namočených rožkov.  Následne nanesieme vrstvu postrúhaných jabĺk, ktorú prikryjeme poslednou vrstvou rožkov.  Pokvapkáme mliekom, poukladáme plátky zvyšného masla a pečieme v rúre asi 40 minút pri teplote 160°Celzia.  Po dopečení posypeme práškovým cukrom – kto chce si pridá šľahačku  - a môžeme podávať.

Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame