Perky so slivkovým lekvárom

Kulinárium

Perky so slivkovým lekvárom

10. 02. 2020 11:37

V spomienkach mnohých z nás patria chvíle prežité so starými rodičmi k tým nezabudnuteľným.  Kuchyňa našich babičiek, to bola poézia chutí  a vôní, ktorá zostane zapísaná v našej pamäti na celý život. Tak je to aj u Žanety Potočkovej z Kálnice, v okrese Nové mesto nad Váhom, s ktorou sa stretla Hana Michalčíková. 

Perky so slivkovým lekvárom
Stiahnuť audio súbor

Po celý tento týždeň varíme spolu so Žanetou Potočkovou z Kálnice. Dnes to boli Perky so slivkovým lekvárom: Na ich prípravu potrebujeme pol kg hladkej múky, dva dl vlažnej vody, soľ, slivkový lekvár, masť alebo maslo. Múku zmiešame spolu s vodou a vypracujeme vláčne cesto. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na tenko. Zo slivkového lekváru lyžicou kladieme do radov kôpky lekváru, preložíme ho nenaplnenou častou cesta a tvoríme taštičky-štvorčeky. Necháme odstup asi na šírku palca, cesto okolo taštičiek popritláčame a povykrajujeme. Hádžeme do osolenej vriacej vody a keď vyplávajú na povrch, scedíme a omastíme masťou alebo maslom. Podávame s orechovou, makovou alebo tvarohovou posýpkou.

Autorka: Hana MIchalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie
??:??