Plnená sviečková

Plnená sviečková

Dnes si pripravíme sviečkovú tak, že si na nej pochutíte aj v práci, pokiaľ si ju zoberiete zo sebou na desiatu. Plnená sviečková je totiž nielen sýta, ale chutí aj za studena. Recept  pre nás má Dáša Ostertágová, odborníčka na výživu, s ktorou tento týždeň varí Beáta Repíková.  

Plnená sviečková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme:
1000 g sviečkovej (môže byť aj falošná  sviečková či pierko) z hovädzieho mäsa,  soľ, podľa potreby mleté čierne korenie, 4 čajové lyžičky pikantnej horčice, 4-5 ks kyslých uhoriek, 4-5  ks natvrdo uvarených olúpaných vajec, podľa potreby bravčová masť alebo olivový olej, 150 – 200 g mrkvy, 100 g údenej slaninky, 1 väčšiu cibuľu, 1 čajovú lyžičku mletej červenej papriky, 1 čajovú lyžičku postrúhaného zázvoru, trochu provensálskeho korenia

Postup:
Mäso umyjeme, zbavíme povrchových blán a do stredu svalu mäsa urobíme otvor tak, že nám vznikne vak, ktorý budeme plniť. Odporúčam, ak to situácia dovoľuje , aby otvor v mäse urobil mäsiar.  Potom vak z vnútornej strany osolíme, okoreníme čiernym mletým korením, potrieme horčicou a trochou  rozpustenej masti a necháme asi 15-20 minút odležať. Medzitým natvrdo uvaríme vajcia, ktoré potom olúpeme. Mrkvu očistíme a po dĺžke pokrájame na asi pol cm široké pásiky, podobne pokrájame aj kyslé uhorky a údenú slaninku. Odležané mäso plníme nasledovne: do otvoru postupne jedno za druhým na seba ukladáme uvarené vajcia. Priestor medzi vajcami vyplníme pripravenou mrkvou, uhorkami a údenou slaninkou. Otvor zašijeme bielou pevnou niťou alebo uzatvoríme kovovými ihlami či špáradlom.  Povrch sviečkovej osolíme, okoreníme, posypeme provensálskym korením,  potrieme zázvorom. Takto pripravenú Štefanskú sviečkovú obalíme v múke a na horúcom tuku po každej strane opražíme. Potom posypeme červenou mletou paprikou a  dáme  na vymastený plech, polejeme výpekom z opraženia a podlejeme trochou horúcej vody. Napokon  pridáme očistenú celú cibuľu a na drobno pokrájané zvyšky, ktoré sa nevmestili do otvoru mäsa, prikryjeme a dáme do vopred stredne vyhriatej rúry pomaly piecť. Počas pečenia mäso občas obraciame, polievame výpekom a podlievame podľa potreby horúcou vodou. Mäkké mäso vyberieme, odstránime niť, alebo ihlu a naprieč pokrájame na kúsky široké asi 4 cm, položíme na plochú teplú  misu,  prelejeme šťavou z výpeku a ozdobíme zelenou vňaťou.
Podávame s dusenou ryžou a pikantným kompótom, alebo šalátom, alebo opečenými sladkými zemiakmi a šípkovou omáčkou, ktorú podávame osobitne v malej miske.



Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame