Králik na paprike

Králik na paprike

Králičie mäso je jedným z najkvalitnejších druhov mäsa. Králik je zásobárňou  proteínov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Obsahuje minimum tuku, cholesterolu a kalórií. Disponuje jedinečnou chuťou a existujú desiatky spôsobov, ako králika chutne pripraviť. Odborníčka  na výživu Daša Ostetágová a Beáta Repíková nám dnes  pripravia  domáceho králika  na paprike.  

Králik na paprike Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme
1500 g očisteného domáceho králika, 200 g cibule, 80 g bravčovej masti, alebo rastlinného tuku, 15 g červenej mletej papriky,  asi 6-8 dl teplej vody alebo zeleninového vývaru, 120 g hladkej múky, 450-500 g 12% kyslej smotany, alebo bieleho jogurtu,  soľ, citrónová šťava a umytá zelená vňať  podľa chuti

Postup:
Očisteného, vypitvaného a umytého králika odblaníme a pokrájame na väčšie kusy. Na horúcej masti opražíme  nadrobno pokrájanú cibuľu, ktorú potom stiahneme z ohňa z dôvodu, že pridáme červenú mletú papriku, aby v horúcej masti nezhorkla a pomiešame, zalejeme vodou a znova pomiešame, osolíme a privedieme do varu. Do vriaceho základu vložíme králičie mäso, a za občasného miešania dusíme do mäkka. Počas dusenia občas pomiešame  a podľa potreby podlievame horúcou vodou. Keď je mäso udusené – mäkké, vyberieme ho na tanier,  šťavu zahustíme smotanou v ktorej sme rozšľahali múku a varíme asi 15 minút. Potom  omáčku  prepasírujeme cez sito alebo rozmixujeme mixérom a podľa chuti ešte dochutíme  citrónovou šťavou a soľou a napokon do omáčky vložíme králičie mäso. Pred podávaním ozdobíme  posekanou zelenou vňaťou. Miesto kyslej smotany môžeme použiť biely jogurt.
Ak máme vnútornosti z králika, môžeme ich použiť na vývar, alebo do zeleninovej polievky či pripraviť z nich  paštétu.
Podávame s jemnými haluškami,  cestovinami alebo knedľou a miešaným šalátom, či varenými zemiakmi.

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame