Karfiolová polievka a lososové halušky

Karfiolová polievka a lososové halušky

Počas celého týždňa nám bude variť „sám" prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, uznávaný šéfkuchár Vojtech Artz. Je nielenže autorom viacerých kuchárskych kníh s originálnymi receptami, ale stal sa aj tvárou propagácie duálneho vzdelávania pre odbor kuchár. A práve od tejto informácie, začala Janka Bleyová odvíjať rozhovor s týmto „zanietencom" zážitkovej kuchyne. 

Karfiolová polievka a lososové halušky

A ešte malá rekapitulácia: Čo budeme potrebovať na prípravu Karfiolovej polievky s lososovými haluškami:

1 karfiol

80g masla

2 lyžice hladkej múky

250 ml plnotučného mlieka

250 ml smotany 33%

2 väčšie zemiaky

Soľ

700-800 ml vody alebo zeleninového vývaru

štipka nastrúhaného muškátového orecha

Lososové halušky:

100g lososa ( čistý filet bez kože a kostí)

1 vajce

mlieko podľa potreby

hrubá múka podľa potreby

Soľ

pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobu

Postup je tiež jednoduchý:

Umytý karfiol rozoberieme na ružičky, restujeme na masle, zalejeme vývarom, pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky ,ochutíme soľou, muškátovým orieškom a varíme domäkka. Uvarený karfiol so zemiakmi vymixujeme do hladka. Zo zvyšného masla a s troškou múky zahustíme vymixovaný karfiol so zemiakmi, pridáme mlieko a prevaríme. Polievku zjemníme prevarenou smotanou a krátko povaríme. Polievka má krémovú konzistenciu. Očistené mäso z lososa dvakrát zomelieme. Z múky, vajca, mlieka a soli pripravíme cestíčko, ako na halušky a primiešame mletého lososa. Vznikne nám hustejšie cestíčko, ktoré pasírujeme cez sito na halušky, alebo pomocou dvoch lyžíc vytvarujeme väčšie ,,ňoky" a uvaríme v osolenej vode. Halušky napokon spolu s bylinkami - vložíme do hotovej polievky.

Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay