Počas celého týždňa nám bude variť „sám" prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, uznávaný šéfkuchár Vojtech Artz. Je nielenže autorom viacerých kuchárskych kníh s originálnymi receptami, ale stal sa aj tvárou propagácie duálneho vzdelávania pre odbor kuchár. A práve od tejto informácie, začala Janka Bleyová odvíjať rozhovor s týmto „zanietencom" zážitkovej kuchyne.
Karfiolová polievka a lososové halušky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
A ešte malá rekapitulácia: Čo budeme potrebovať na prípravu Karfiolovej polievky s lososovými haluškami:
1 karfiol
80g masla
2 lyžice hladkej múky
250 ml plnotučného mlieka
250 ml smotany 33%
2 väčšie zemiaky
Soľ
700-800 ml vody alebo zeleninového vývaru
štipka nastrúhaného muškátového orecha
Lososové halušky:
100g lososa ( čistý filet bez kože a kostí)
1 vajce
mlieko podľa potreby
hrubá múka podľa potreby
Soľ
pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobu
Postup je tiež jednoduchý:
Umytý karfiol rozoberieme na ružičky, restujeme na masle, zalejeme vývarom, pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky ,ochutíme soľou, muškátovým orieškom a varíme domäkka. Uvarený karfiol so zemiakmi vymixujeme do hladka. Zo zvyšného masla a s troškou múky zahustíme vymixovaný karfiol so zemiakmi, pridáme mlieko a prevaríme. Polievku zjemníme prevarenou smotanou a krátko povaríme. Polievka má krémovú konzistenciu. Očistené mäso z lososa dvakrát zomelieme. Z múky, vajca, mlieka a soli pripravíme cestíčko, ako na halušky a primiešame mletého lososa. Vznikne nám hustejšie cestíčko, ktoré pasírujeme cez sito na halušky, alebo pomocou dvoch lyžíc vytvarujeme väčšie ,,ňoky" a uvaríme v osolenej vode. Halušky napokon spolu s bylinkami - vložíme do hotovej polievky.