Pšenovník so slivkami a jogurtovo-makovou omáčkou

Pšenovník so slivkami a jogurtovo-makovou omáčkou

Vojto Artz  je nielen prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ale aj nositeľom viacerých našich i svetových ocenení, vrátane ocenenia za celoživotné dielo a prínos pre slovenskú gastronómiu „Gurmán Award". Tento týždeň pre nás pripravuje niekoľko osvedčených gastronomických špecialít a aj dnes mu bude v našej pomyselnej kuchyni asistovať Janka Bleyová.

Pšenovník so slivkami a jogurtovo-makovou omáčkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

POTREBUJEME:

60g pšena, 30g masla, 1-2 vajcia, citrón na kôru, Štipku mletej škorice, 4 slivky ( čerstvé , mrazené alebo kompót), trstinový cukor na posypanie sliviek, cukor práškový na posypanie, 50g tučného tvarohu,1 malý biely jogurt

15-20g mletého modrého maku

čerstvú mätu a soľ

POSTUP:

Pšeno niekoľkokrát prepláchneme horúcou vodou , aby sme ho zbavili horkosti. Potom zalejeme mliekom so štipkou soli a uvaríme na hustú kašu. Do horúcej kaše vmiešame maslo, vanilku a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru z umytého citróna, vyšľahané žĺtky a nakoniec vyšľahané bielka s cukrom. Do silikónových foriem (napr. ako na mufíny) nastriekame hmotu , na ňu položíme polovičky sliviek , posypeme trstinovým cukrom a vložíme do rozohriatej rúry na 170-180°C. Pečieme asi 15 -20 minút. Necháme vychladnúť a až potom vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom.

Jogurtová omáčka: Tučný tvaroh v miske zmiešame s cukrom , jogurtom, zrnkami vanilky a mletým makom.

Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame