Babičkina bábovka

Babičkina bábovka
Premeniť klasické recepty dezertov a múčnikov získaných od svojej starej mamy na vhodné aj pre celiatikov sa rozhodla Alžbeta Švorcová a rovno ich ponúkla verejnosti v knihe Sladký život bez lepku. Vyrastala v Piešťanoch v rodine, ktorá sa venovala profesionálne gastronómii a reštauračným službám, a tak od detstva získala vzťah k príprave kulinárskych špecialít. Tento týždeň s ňou budeme pripravovať práve tieto recepty. Iveta Pospíšilová Alžbetu Švorcovú požiadala, aby najskôr predstavila svoju starkú.

Babičkina bábovka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Suroviny: 4 vajcia, štipka soli, 200 gramov kryštálového cukru, 100 mililitrov vody, 200 mililitrov oleja,1 balenie kypriaceho prášku, 250 gramov bezlepkovej múky, 2 lyžice kakaa.

Postup: Bielky oddelíme od žĺtkov, pridáme štipku soli a elektrickým šľahačom vyšľaháme tuhý sneh. V kuchynskom robote vyšľaháme žĺtky s cukrom. Keď vznikne jemný krém, postupne pridávame vodu a olej. Kypriaci prášok vmiešame do múky, spolu preosejeme a postupne prisýpame do masy, aby cesto ostalo vláčne. Primiešame varechou. Vylejeme do misy a zľahka premiešame s vyšľahaným snehom. Formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a nalejeme do nej približne dve tretiny cesta. Zvyšok premiešame s preosiatym kakaom a pridáme do formy. Pečieme asi 40 minút v rúre rozohriatej na 175 stupňov Celzia. Upečenú bábovku podľa chuti posypeme práškovým cukrom alebo mandľovými lupienkami. Ak chceme, aby bábovka bola jemnejšia, nahradíme 100 gramov múky mletými orechmi. Do cesta tiež môžeme pridať posekané orechy alebo kúsky čokolády. Ak na vysypanie misy použijeme mandľové lupienky alebo kokos, dosiahneme pôsobivejší výsledok.

 

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame