Kysnutý slivkový koláč

Kysnutý slivkový koláč

Alžbeta Švorcová zdedila po svojej starej mame, v ktorej domácnosti trávila aj so sestrou v detstve veľa času, stovky receptov. Alžbetu Mičuchovú podľa farby jej vlasov prezývali aj čiernou pani. Pracovala v jednej z najznámejších piešťanských reštaurácií sedemdesiatych a osemdesiatych rokov minulého storočia. Vnučka sa rozhodla časť sladkú časť receptov zverejniť, venovala ich však celiatikom. V tejto úprave poradila Ivete Pospíšilovej aj recept na kysnuté cesto a slivkový koláč a zaspomínala si aj na svoje začiatky s pečením koláčov.

Kysnutý slivkový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Základné kysnuté cesto

Suroviny: 125 mililitrov mlieka,2 lyžice smotany na šľahanie, 2 lyžice kryštálového cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 1 čerstvé droždie (42 gramov), 250 gramov bezlepkovej múky vhodnej na kysnuté cesto, štipka soli, l žĺtok,75 mililitrov oleja.

Postup: V malom hrnčeku na miernom ohni zohrejeme mlieko, smotanu, kryštálový a vanilkový cukor, zmiešame a navrch rozmrvíme droždie. Necháme speniť. Do kuchynského robota dáme múku, soľ, žĺtok aj olej, premiešame a postupne vlievame premiešané mlieko s droždím. Dôkladne vymiesime vláčne cesto. Bezlepkové cesto na rozdiel od klasického nenechávame kysnúť, ale hneď s ním pracujeme. Vyformujeme koláč alebo koláčiky a kysnúť ich nechávame až na plechu minimálne 1 hodinu. Zo základného kysnutého cesta môžeme piecť ovocné koláče podľa sezóny či tvarohové koláče, alebo makové aj orechové rožky.

Slivkový koláč

Suroviny: Základné kysnuté cesto, 400 gramov umytých a vykôstkovaných sliviek, l balenie škoricového cukru.

Mrvenička: 2 lyžice práškového cukru, 2 lyžice bezlepkovej krupice, 20 gramov zmäknutého masla.

Postup: Kysnuté cesto rukami roztiahneme na vymastený plech. Ak sa bude cesto lepiť, ruky si poprášime múkou. Navrch poukladáme polovice sliviek a posypeme škoricovým cukrom. Necháme 1 hodinu kysnúť na plechu. Medzitým si pripravíme mrveničku. V miske ručne zmiešame práškový cukor, krupicu a maslo. Koláč posypeme mrveničkou a pečieme v rúre rozohriatej na 175 stupňov asi 40 minút.

 

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame