Talianská paradajková omáčka SUGO

Talianská paradajková omáčka SUGO

Tento týždeň nám stačí v kulináriu len vybehnúť do záhrady alebo na blízky trh a
do pol hodiny máme na stole chutné voňavé sezónne jedlo.
Heslom kulinárskej majsterky Janky Štrbkovej je totiž tvrdenie, že život je veľmi krátky na to, aby sme ho neprestáli pri sporáku.
Čo však nie je prekážkou toho, aby bolo jedlo na stole zdravé a chutné.
S Tatianou Šuškovou si dnes vybrali recept, ktorého základom sú paradajky.

Talianská paradajková omáčka SUGO Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Táto omáčka dobre chutí  na domácej pizzi, na cestovinách a je dobrým základom pre omáčku na boloňské špagety.
No a v Taliansku zostaneme aj zajtra pretože si v kulináriu pripravíme talinasku krémovú cuketovú polievku. 


PRAVÁ TALIANSKA PARADAJKOVÁ OMÁČKA SUGO

Potrebujeme:

Na 8 x 750 ml poháre:
8 veľkých pohárov, 3,2 kg paradajok , 6 čerstvých bobkových listov , 12 vetvičiek tymiánu, 10 vetvičiek oregana, 5 vetvičiek rozmarínu, 200 g stonkového zeleru, 100 ml olivového oleja, 500 g cibule nakrájanej na kocky, 5 strúčikov cesnaku pretlačených, 2 lyžice hnedého cukru, soľ, čierne korenie, 4 – 5 lyžíc octu balsamico

POSTUP
1.    Zelené časti som z paradajok odrežeme špičkou noža, po pár kusoch prelejeme paradajky vriacou vodou, odstránime šupky a nakrájame na kocky.
2.    Bobkový list niekoľkokrát prerežeme. Tymián, oregano rozmarín a bobkový list zviažeme kuchynskou niťou a urobíme zväzok (bouquet garni).
3.    Stonkový zeler očistíme a nakrájame na polcentimetrové kúsky.
4.    Olivový olej som rozohrejeme vo veľkom hrnci. Nadrobno nakrájanú cibuľu a zeler orestujeme na miernom ohni dozlatista. Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, posypeme  cukrom a roztopíme ho. Pridáme paradajky, 2 lyžice soli, čierne korenie a bylinky, varíme na miernom ohni 45 minút.
5.    Bylinky vybrerieme a sugo dochutíme octom a aj trochu prisolíme. .
6.    Horúce sugo naplníme do 8 pohárov s objemom 750 ml, dôkladne zaviečkujeme, prevrátime dolu viečkom na mriežku a necháme úplne vychladnúť.


Autor: Tatiana Šušková,

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame