Je až neuveriteľné, koľko zákuskov a koláčov skrýva v sebe slovenská kuchyňa. A tiež pod akými názvami ich poznáme. Pokryli by mnohé miesta v atlase sveta. Známe sú Kubánske banánové rezy, Budapeštianske žerbó rezy, ale aj Viedenská štrúdľa, Drážďanská štóla, Francúzske makrónky, Berlínske rezy aj Bratislavské rožky. Koláč, na ktorý si dnes spolu s nami môžete začať robiť chuť, má tiež cudzokrajný názov, ale pochutnávajú si na ňom Slováci z južného Slovenska už dlho. Po recept si zašla Hana Michalčíková do Pozby, v okrese Nové Zámky k Serene Hitkovej.
Juhoslovanský koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ťažko povedať, či má dnešný koláč z kuchyne Sereny Hitkovej z Pozby naozaj svoj pôvod v kuchyni národov bývalej Juhoslávie . Dôležité však je, že sa na Slovensku udomácnil a pečie sa pri rôznych slávnostných príležitostiach. Ak ho vyskúšate, možno ním obohatíte aj vašu domácu zbierku receptov.