Gnoci s medvedím cesnakom a hríbami

Gnoci s medvedím cesnakom a hríbami

Na Zelený štvrtok sa žiada niečo zelené. Ešte stále je aj sezóna medvedieho cesnaku. Aký teda bude dnešný recept? To sa už Michal Herceg opýtal Ivany Havelovej z Komárna, ktorá nám vyvára celý tento týždeň.

Gnoci s medvedím cesnakom a hríbami

Suroviny:

  • zemiaky
  • vajíčko
  • múka
  • soľ
  • medvedí cesnak
  • masť
  • čerstvý špenát a hríby

Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, roztlačíme ich a pridáme do nich vajce, soľ, polohrubú múku, trochu hladkej múky a posekaný medvedí cesnak. Cesto nemá byť príliš tvrdé. Cesto odoberáme po kúskoch, tvarujeme guličky, roztlačíme ich vidličkou, vložíme do vody. Keď gulička vypláva na povrch, pripravujeme ďalšie gnoci. Uvarené gnoci vyberieme z vriacej vody a vkladáme do studenej vody, aby ostali pevné. Precedíme a necháme odkvapkať. Pripravíme si čerstvý špenát a hríby. Na panvicu dáme masť a pokrájané hríby, k tomu trochu postrúhaného cesnaku. Nakoniec pridávame posekané alebo potrhané špenátové listy. Jemne osolíme a do toho zamiešame uvarené gnoci. Ak chceme, môžeme pridať postrúhaný parmezán a aby to bolo šťavnaté, môže sa pridať trochu sladkej smotany.

Autor: Michal Herceg, Foto: myslovakia.sk