Nutričná poradkyňa a spoluautorka kuchárskej knihy pre pacientov s onkologickými problémami – Janka Trebulová, tento týždeň pripravuje jedlá, ktoré obsahujú skutočné vitamínové bomby. Pridanou hodnotou jej receptov sú však aj informácie o tom, čím je tá ktorá surovina prospešná nášmu zdraviu. V kuchyni tejto odborníčke aj dnes asistuje moja kolegyňa Janka Bleyová...
Bulgur s pečenou špargľou a syrom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Bulgur s pečenou špargľou a syrom pripravíme jednoducho a potrebujeme:
- asi 6 červených reďkoviek
- hrsť vlašských orechov
- 250 g zelenej špargle
- 200 g syru na gril, alebo halloumi syr
- pol hrnčeka špaldového bulguru
Na zálievku potrebujeme:
- polievkovú lyžicu olivového oleja
- polievkovú lyžicu medu, alebo javorového sirupu
- soľ
- mleté čierne korenie
- šťavu z limetky
Postup:
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Špargľu zbavíme zhrubnutých koncov, opláchneme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením pokvapkáme olivovým olejom a pečiem asi 20 minút. Zatiaľ podľa návodu uvaríme bulgur, reďkovky pokrájame na tenké plátky alebo menšie kúsky. Syr ugrilujeme do zlatista. Všetky pripravené suroviny na šalát zmiešame a zalejeme zálievkou. Zľahka premiešame.
A ešte niekoľko informácií o špargli
Špargľa bola v minulosti luxusnou zeleninou, a z hľadiska bežnej dostupnosti a vysokej kvality ňou vlastne aj zostala. Sezóna špargle v našich oblastiach trvá od druhej polovice apríla do druhej polovice júna. Znakom čerstvej špargle je, že sa nedá ohnúť bez toho, aby nepraskla a špičky výhonkov čerstvej špargle nie sú rozvinuté, ale uzavreté. Špargľa môže byť biela (je chuťovo najjemnejšia), zelená (má najvyšší podiel vitamínu C) alebo fialová (s výraznejšou korenistou a horkastou chuťou). Ale sú aj bielo-fialové a zeleno-fialové odrody. Biela špargľa, ktorá je najjemnejšia a najlahodnejšia, sa oddávna považuje za významné afrodiziakum. Špargľa je podľa názoru dietológov výnimočne prínosnou zeleninou, pretože predstavuje zdroj veľmi cenných látok. Je ľahká, lahodná, veľmi dobre stráviteľná a na organizmus pôsobí regeneračne až liečivo. Túto zeleninu však nie je vhodné konzumovať pri chorobách, ktoré sa spájajú s prekyslením organizmu, pretože má vyšší obsah purínu – látky zvyšujúcej v tele hladinu kyseliny močovej.