Bulgur s pečenou špargľou a syrom

Bulgur s pečenou špargľou a syrom

Nutričná poradkyňa a spoluautorka kuchárskej knihy pre pacientov s onkologickými problémami – Janka Trebulová, tento týždeň  pripravuje jedlá, ktoré obsahujú skutočné vitamínové bomby. Pridanou hodnotou jej receptov sú však aj informácie o tom, čím je tá ktorá surovina prospešná nášmu zdraviu. V kuchyni tejto odborníčke aj dnes asistuje moja kolegyňa Janka Bleyová...

Bulgur s pečenou špargľou a syrom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bulgur s pečenou špargľou a syrom pripravíme jednoducho a potrebujeme:

  • asi 6  červených reďkoviek
  • hrsť vlašských orechov
  • 250 g zelenej špargle
  • 200 g syru na gril, alebo halloumi syr
  • pol hrnčeka špaldového bulguru


Na zálievku potrebujeme:

  • polievkovú lyžicu olivového oleja
  • polievkovú lyžicu medu, alebo javorového sirupu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • šťavu z limetky


Postup:

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Špargľu zbavíme zhrubnutých koncov, opláchneme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením pokvapkáme olivovým olejom a pečiem asi 20 minút. Zatiaľ podľa návodu uvaríme bulgur, reďkovky pokrájame na tenké plátky alebo menšie kúsky. Syr  ugrilujeme do zlatista. Všetky pripravené suroviny na šalát zmiešame a zalejeme zálievkou. Zľahka premiešame.

A ešte niekoľko informácií o špargli

Špargľa bola v minulosti luxusnou zeleninou, a z hľadiska bežnej dostupnosti a vysokej kvality ňou vlastne aj zostala. Sezóna špargle v našich oblastiach trvá od druhej polovice apríla do druhej polovice júna. Znakom čerstvej špargle je, že sa nedá ohnúť bez toho, aby nepraskla a špičky výhonkov čerstvej špargle nie sú rozvinuté, ale uzavreté. Špargľa môže byť biela (je chuťovo najjemnejšia), zelená (má najvyšší podiel vitamínu C) alebo fialová (s výraznejšou korenistou a horkastou chuťou). Ale sú aj bielo-fialové a zeleno-fialové odrody. Biela špargľa, ktorá je najjemnejšia a najlahodnejšia, sa oddávna považuje za významné afrodiziakum. Špargľa je podľa názoru dietológov výnimočne prínosnou zeleninou, pretože predstavuje zdroj veľmi cenných látok. Je ľahká, lahodná, veľmi dobre stráviteľná a na organizmus pôsobí regeneračne až liečivo. Túto zeleninu však nie je vhodné konzumovať pri chorobách, ktoré sa spájajú s prekyslením organizmu, pretože má vyšší obsah purínu – látky zvyšujúcej v tele hladinu kyseliny močovej.

Autor: Janka Bleyová, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame