Nielenže vynikajúco varí, ale ona veľmi dobre rozumie aj tomu, čo a ako varí. Teda dokonale ovláda zloženie surovín, ktoré používa pri príprave pokrmov a samozrejme vyberá také, ktoré pomáhajú organizmu - hoci aj omladnúť. Nutričná poradkyňa Janka Trebulová v úlohe šéfkuchárky. Pokračuje moja kolegyňa Janka Bleyová v úlohe jej asistentky.
Hráškový krém Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu hráškového krému, alebo ak chcete polievky s mätou potrebujete:
- 0,5 litra zeleninového vývaru
- 2 šálky čerstvého, alebo mrazeného hrášku
- 1 cibuľu pokrájanú na drobno
- mätu podľa chuti
- soľ
- mleté čierne korenie
- olivový olej
- smotanu
- kokosové mlieko
Postup je jednoduchý:
Na olivovom oleji osmažíme pokrájanú cibuľku, potom pridáme hrášok a premiešame. Po chvíli pridáme vývar, dochutíme soľou a korením a necháme uvariť do mäkka. Pridáme 8-10 lístkov mäty a rozmixujeme ponorným mixérom. Polievku môžeme zjemniť troškou smotany, alebo kokosového mlieka.
...a ešte stručná rekapitulácia o význame hrachu pre naše zdravie:
Hrach má nielen omladzujúce účinky, pretože stimuluje rast buniek, ale má aj anabolické účinky (stimuluje rast svalovej hmoty) pri športe a kondičnom tréningu, posilňuje nervy, aktivizuje bunkový metabolizmus, spevňuje vlasy a väzivové tkanivá, zlepšuje zrakovú schopnosť, pomáha pri zápche, detoxikuje organizmus, znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Regulácia hladiny cukru v krvi je významne spájaná s hráškom a s ostatnými strukovinami. Len máloktorá potravina nám poskytuje také podstatné množstvo bielkovín alebo vlákniny ako zelený hrášok. Tieto vynikajúce obsahy vlákniny a bielkovín priamo regulujú rýchlosť, s ktorou dokáže naše telo jedlo stráviť. Tým, že pomáha regulovať rýchlosť trávenia, pričom bielkoviny a vlákniny tiež pomáhajú regulovať rozčlenenie škrobov na cukry, teda vďaka lepšej regulácii sacharidov, naša hladina cukru v krvi môže zostať stabilnejšia.