Znalec našej i medzinárodnej gastronómie - Miroslav Lenko nám spolu s Jankou Bleyovou, po celý týždeň pripravovali zdravé jedlá z našich – domácich surovín. Výnimka však potvrdzuje pravidlo a o tom sa napokon presvedčíte, práve pri dnešnom recepte...
Quesadilla Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na 10 porcií Quesadilly potrebujete tieto suroviny:
- 1 kg bravčového pleca, alebo krkovičky
- 2 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 polievkové lyžice medu
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- paradajkový pretlak
- konzervu krájaných paradajok
- polievkovú lyžicu worchestrovej omáčky
- lyžicu údenej mletej papriky
- 2 polievkové lyžice vínneho octu
- 3 bobkové listy
- polievkovú lyžicu drvenej rasce
- 2 lyžice dijonskej horčice
- bravčovú masť
- soľ a korenie
Na karamelizovanú cibuľu treba:
- 1 kg cibule
- polievkovú lyžicu trstinového cukru
- lyžicu balzamikového octu
- soľ
Koriandrovú majonézu pripravíme zo:
- 400 mililitrov majonézy
- 2 strúčikov cesnaku
- 50-tich gramov čerstvého koriandra
- šťavy z polovice limetky
- dvoch polievkových lyžíc nakladaných jalapenos
- soli a korenia
Na dokončenie si ešte pripravte:
- syr
- kyslé uhorky
Postup:
V malom hrnci na masti orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Po 5 minútach pridáme všetky zvyšné suroviny na omáčku a pomaly varíme 20 minút. Mäso umyjeme, osušíme a vložíme do hlbšieho pekáča, zalejeme omáčkou a pečieme odkryté 4 hodiny na 120 C, potom mäso zakryjeme a pečieme ďalšie 4 hodiny. Na záver mäso dáme na 10 minút zapiecť do rúry na 200 C, potom ho necháme 10 minút odpočívať. Vidličkou mäso natrháme, zalejeme omáčkou a poriadne premiešame. Na panvici orestujeme cibuľu nakrájanú na tenké plátky, pridáme cukor, balzamikový ocot a restujeme pokiaľ nebude cibuľa mäkká, dochutíme soľou.
V mixéri rozmixujeme cesnak, koriander, jalapenos a limetkovú šťavu, potom zmiešame s majonézou a dochutíme soľou a korením.
Na panvici orestujeme tortillu na výpeku z mäsa, pridáme syr, mäso, cibuľu, kyslé uhorky a preložíme na polovicu. Podávame s koriandrovou majonézou.