Prečo sa ryby u nás neudomácnili tak ako bravčové a hovädzie mäso alebo hydina? Mnohí nejedia ryby vôbec. Dnes si vylovíme kapra a aby lepšie chutil tak si ho aj naplníme s Dašou Ostertágovou a s Beátou Repíkovou.
Plnený kapor Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 1 menší kapor
- soľ
- 60 dkg masla
- 1-2 polievkové lyžice hladkej múky
- vývar zo zeleniny alebo z odrezkov kapra
Plnka:
- 50 g masla
- 2 žĺtky
- 1 polievková lyžica sardelovej pasty
- 2 ks staršie pečivo
- mlieko na navlhčenie pečiva podľa potreby
- 1 polievková lyžica posekanej zelenej vňate
- ikry alebo mlieč z kapra
- podľa chuti mleté čierne korenie
- 1 čajová lyžička postrúhanej citrónovej kôry
- podľa potreby strúhanka na zahustenie
Postup:
Kapra očistíme, vypitveme, umyjeme a osušíme. Opatrne ho vykostíme, pritom dávame pozor aby sme neporušili chrbát. Takto upraveného kapra naplníme plnkou, otvor uzatvoríme kovovou ihlou alebo zašijeme a vložíme do vymastenej formy, podlejeme trochou vývaru a dáme do vopred vyhriatej rúry piecť. Pečieme pri strednej teplote asi 30-40 minút (podľa veľkosti kapra). Počas pečenia kapra polievame vlastnou šťavou a podlievame horúcim vývarom, alebo vodou. Hotového kapra opatrne preložíme na rovnú podlhovastú misu a udržujeme v teple. Šťavu z upečeného kapra zaprášime múkou, pomiešame, podľa potreby rozriedime vývarom a za stáleho miešania privedieme k varu - nevaríme.
Podávame so zemiakovou kašou, upečenými zemiakmi, zeleninovými šalátmi alebo pikantnými kompótmi.
Plnka:
Maslo a žĺtky vymiešame do peny, pridáme sardelovú pastu, pridáme namočené a vytlačené pečivo, posekanú zelenú vňať, postrúhanú citrónovú kôru, pokrájané ikry alebo mlieč, pridáme soľ, čierne mleté korenie a vypracujeme hustejšiu plnku. Ak je plnka riedka zahustíme ju strúhankou.