Plnený kapor

Plnený kapor

Prečo sa ryby u nás neudomácnili tak ako bravčové a hovädzie mäso alebo hydina? Mnohí  nejedia ryby vôbec. Dnes si vylovíme kapra a aby lepšie chutil tak si ho aj naplníme s Dašou Ostertágovou a s Beátou Repíkovou.

Plnený kapor Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 1 menší kapor
  • soľ
  • 60 dkg masla
  • 1-2 polievkové lyžice hladkej múky
  • vývar zo zeleniny alebo z odrezkov kapra

Plnka: 

  • 50 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1 polievková lyžica sardelovej pasty
  • 2 ks staršie pečivo
  • mlieko na navlhčenie pečiva podľa potreby
  • 1 polievková lyžica posekanej zelenej vňate
  • ikry alebo mlieč z kapra
  • podľa chuti mleté čierne korenie
  • 1 čajová lyžička postrúhanej citrónovej kôry
  • podľa potreby strúhanka na zahustenie

Postup: 

Kapra očistíme, vypitveme, umyjeme a osušíme. Opatrne ho vykostíme, pritom dávame pozor aby sme neporušili chrbát. Takto upraveného kapra naplníme plnkou, otvor uzatvoríme kovovou ihlou alebo zašijeme a vložíme do vymastenej formy, podlejeme trochou vývaru a dáme do vopred vyhriatej rúry piecť. Pečieme pri strednej teplote asi 30-40 minút (podľa veľkosti kapra). Počas pečenia  kapra polievame vlastnou šťavou a podlievame horúcim vývarom, alebo vodou. Hotového kapra opatrne preložíme na rovnú podlhovastú misu a udržujeme v teple. Šťavu z upečeného kapra zaprášime múkou, pomiešame, podľa potreby rozriedime vývarom a za stáleho miešania privedieme k varu - nevaríme.

Podávame so zemiakovou kašou, upečenými zemiakmi, zeleninovými šalátmi alebo pikantnými kompótmi.

Plnka:

Maslo a žĺtky vymiešame do peny, pridáme sardelovú pastu, pridáme namočené a vytlačené pečivo, posekanú zelenú vňať, postrúhanú citrónovú kôru, pokrájané ikry alebo mlieč, pridáme soľ, čierne mleté korenie a vypracujeme hustejšiu plnku. Ak je plnka riedka zahustíme ju strúhankou.

Autor: Beáta Repíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame