Zajtrajšok bude hlavným dňom bielej pastelky, verejnej zbierky, ktorá pomáha nevidiacim a slabozrakým ľuďom. Predstavte si, že stratíte zrak a chcete si niečo uvariť. Dá sa to, ale treba si osvojiť rôzne zručnosti. Práve výnos z Bielej pastelky pomáha ľuďom znovu sa vrátiť do aktívneho života. Marta Smatanová z Nitry, ktorá nám dnes pripraví krkovičku na kyslej kapuste, má síce oslabený zrak, ale kuchárka je to výborná. Stretol sa s ňou Michal Herceg.
Krkovička na kyslej kapuste Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na krkovičku s kyslou kapustou si pripravíme:
- krkovičku s kosťou
- kyslú kapustu
- cesnak
- horčicu
- olej
- grilovacie alebo čierne korenie
- jaternicu
- klobásu a smotanu
Plech vymastíme olejom, dáme naň kyslú kapustu. Z oleja, horčice, grilovacieho korenia a cesnaku si pripravíme marinádu. Ak je krkovička väčšia, jemne ju narežeme, aby sa marináda dostala aj do jej vnútra. Krkovičku obložíme klobásou, jaternicou, podlejeme smotanou prípadne trocho vodou. Prikryjeme alobalom a dáme piecť 60-90 minút. Ku koncu odokryjeme a necháme zapiecť. Vhodnou prílohou je knedľa alebo zemiaky. Tie môžeme nakrájané dusiť aj spolu s krkovičkou.