Ku kúzlu jesene nepatrí len sfarbené popadané lístie zo stromov, ale aj chuť jesennej zeleniny. Typickou zástupkyňou je z roka na rok obľúbenejšia - tekvica. Foodblogerka Henrieta Peškovičová - Kundrátová nedá dopustiť na všestranné využitie tekvice a tak sa Hana Michalčíková zaujímala, ako na to.
Polievka z dušičkovej tekvice
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Netradičné jedlá jesene si budeme po celý týždeň vychutnávať s foodblogerkou Henrietou Peškovičovou-Kundrátovou. Dnes sme sa dozvedeli, ako si pripravíme Polievku z dušičkovej tekvice.
Budeme na ňu potrebovať:
- 3 mrkvy
- 1 menšiu cuketu
- za hrsť čerstvého hrášku
- 1 menší kaleráb
- 1 cibuľu
- 2-3 strúčky cesnaku
- 1 polievkovú lyžicu sušenej vňate senovky gréckej
- 1 čajovú lyžičku mletej kurkumy
- soľ
- bobkový list
- 2-3 guľky borievky
- prepustené maslo-ghee
- olivový olej
- rôzne vňate - petržlen, ligurček, zeler
Postup: Všetku zeleninu očistíme, cuketu a tekvicu nešúpeme. Na masle ghee a olivovom oleji osmažíme cibuľku a nakrájanú tekvicu s mrkvou, posolíme. Pridáme kaleráb a bobkový list, prehrejeme, kým sa chute nespoja a zelenina mierne neopečie.
Potom pridáme korenie a zalejeme vodou tak, aby bola hladina asi jeden a pol centimetra nad povrchom zeleniny. Varíme na miernom ohni, kým je zelenina mäkká. Potom pridáme nakrájanú cuketu a mrazený hrášok, znova zohrejeme a pridáme senovku.
Hustú zeleninu vymixujeme na kašu, vlejeme späť do hrnca k vývaru, premiešame, nech sa konzistencia spojí a pridáme kurkumu. Na miernom ohni ešte minútku povaríme a oheň vypneme. Podávame s nasekanou vňaťou, opraženými orieškami a olejom z tekvice.
Zajtra sa naučíme pripravovať Ryžovú pochúťku s cícerom a ačokčou. Ak ste o nej ešte nepočuli ide o zeleninu, ktorú ľudovo nazývame-paprikouhorka.