Polievka z dušičkovej tekvice

Polievka z dušičkovej tekvice

Ku kúzlu jesene nepatrí len sfarbené popadané lístie zo stromov, ale aj chuť jesennej zeleniny. Typickou zástupkyňou je z roka na rok obľúbenejšia - tekvica. Foodblogerka Henrieta Peškovičová - Kundrátová nedá dopustiť na všestranné využitie tekvice a tak sa Hana Michalčíková zaujímala, ako na to.

Polievka z dušičkovej tekvice Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Netradičné jedlá jesene si budeme po celý týždeň vychutnávať s foodblogerkou Henrietou Peškovičovou-Kundrátovou. Dnes sme sa dozvedeli, ako si pripravíme Polievku z dušičkovej tekvice.

Budeme na ňu potrebovať:

  • 3 mrkvy
  • 1 menšiu cuketu
  • za hrsť čerstvého hrášku
  • 1 menší kaleráb
  • 1 cibuľu
  • 2-3 strúčky cesnaku
  • 1 polievkovú lyžicu sušenej vňate senovky gréckej
  • 1 čajovú lyžičku mletej kurkumy
  • soľ
  • bobkový list
  • 2-3 guľky borievky
  • prepustené maslo-ghee
  • olivový olej
  • rôzne vňate - petržlen, ligurček, zeler

Postup: Všetku zeleninu očistíme, cuketu a tekvicu nešúpeme. Na masle ghee a olivovom oleji osmažíme cibuľku a nakrájanú tekvicu s mrkvou, posolíme. Pridáme kaleráb a bobkový list, prehrejeme, kým sa chute nespoja a zelenina mierne neopečie.

Potom pridáme korenie a zalejeme vodou tak, aby bola hladina asi jeden a pol centimetra nad povrchom zeleniny. Varíme na miernom ohni, kým je zelenina mäkká. Potom pridáme nakrájanú cuketu a mrazený hrášok, znova zohrejeme a pridáme senovku.

Hustú zeleninu vymixujeme na kašu, vlejeme späť do hrnca k vývaru, premiešame, nech sa konzistencia spojí a pridáme kurkumu. Na miernom ohni ešte minútku povaríme a oheň vypneme. Podávame s nasekanou vňaťou, opraženými orieškami a olejom z tekvice.

Zajtra sa naučíme pripravovať Ryžovú pochúťku s cícerom a ačokčou. Ak ste o nej ešte nepočuli ide o zeleninu, ktorú ľudovo nazývame-paprikouhorka.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame