Nápoj z fermentovaných šípok

Nápoj z fermentovaných šípok

Nielen v lete, ale po celý rok, sú v našej strave dôležité okrem zdravého jedla aj nápoje. Vodou samozrejme nič nepokazíme, ale dobrým fermentovaným nápojom zo šípok môžeme telu dodať cenné vitamíny, zlepšiť trávenie a pomôcť si pri prvých príznakoch prechladnutia. Jeden z takýchto zdravých nápojov pozná foodblogerka Henrieta Peškovičová- Kundrátová a Hana Michalčíková ju požiadala o recept.

Nápoj z fermentovaných šípok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešnom Kulináriu sme vám ponúkli recept na Nápoj z fermentovaných šípok. Pri jeho príprave potrebujeme:

  • očistené, alebo aj celé šípky do tretiny pohára, ktorý si zvolíme
  • 1 sladké jablko nakrájané na kocky
  • 1 centimeter očisteného zázvoru
  • 3 kusy sušených klinčekov
  • 3 kusy bio kardamónu aj so šupkou
  • 10 kusov sušených goji
  • 2-3 centimetre dužiny citrónovej trávy, zospodu vykrútenej z trsu
  • Na liter prevarenej a vychladenej vody v izbovej teplote pridáme lyžicu medu

Postup:

Na dno pohárika poukladáme umyté šípky zmiešané s goji. Pridáme koreniny, vrstvu jabĺk a zalejeme sladkou vodou tak, aby bola tekutina cca 2 cm pod krajom pohára, ale zmes musí byť zaliata aj s rezervou, cca 1 cm. Pohár uzavrieme a necháme fermentovať pri izbovej teplote cca 5-7 dní. Sem-tam pootvoríme, aby sa tlak uvoľnil. Ovocie zväčší svoj objem, začne bublinkovať voda, čo je znakom kvasenia. Na vode bude jemne biela pena a zafarbí sa na oranžovo. Na siedmy deň ho zlejeme cez sterilnú gázu a môžeme na ochutenie pridať ešte trochu medu a šťavy z pomaranča. Odložíme do fľaše prekrytej gázou a korkovým voľnejším uzáverom.

Nápoj z fermentovaných šípok, ktorý sme sa dnes učili pripravovať nám celkom iste zachutí aj pri zajtrajšej pochúťke- bude to Jesenná kaša z ciroku.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame