Jesenná kaša z ciroku

Jesenná kaša z ciroku

Kaše boli v minulosti a najmä v jesennom a zimnom období bežným chodom každodennej stravy. Považovali sa za symbol hojnosti a tak patrili k tzv. obradovým jedlám. Pripravovali sa na sladko, aj na slano. Jačmenné, krúpové, kukuričné, ryžové. Boli natoľko obľúbené, že vošli aj do prísloví: „Kaša-matka naša,“ alebo “Po kaši, po mede, poznať Slováka všade. “Dnes patrí k obľúbeným detským jedlám krupicová kaša, ale stále rastie aj záujem v mladých rodinách po netradičných a zdravých kašách. Recept na jednu z nich – Jesennú cirokovú kašu - ponúkla Hane Michalčíkovej v dnešnom Kulináriu Henrieta Peškovičová-Kundrátová.

Jesenná kaša z ciroku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešnom Kulináriu sme vám ponúkli recept na Jesennú kašu z ciroku. Budeme potrebovať:

  • 500 g balenie lúpaného ciroku, ktorý premyjeme a necháme namočený 12 hodín
Každé dve hodiny ho prelejeme teplou vodou, alebo ho môžeme na noc dať do chladničky. Namočený cirok zalejeme dvojnásobným množstvom vody a varíme v širšom hrnci bez soli. Občas premiešame. Varíme, kým cirok nie je rozvarený alebo mäkký. Vôbec nevadí, keď rozvarené zrno pukne. Uvarený cirok scedíme. Odoberieme množstvo na kašu a zvyšok odložíme na vychladnutie a ďalšie spracovanie. Na panvici rozohrejeme asi 2 lyžice masla ghee a cca 200 g ciroku. Prehrejeme spolu. Pridáme tri polievkové lyžice ovsených vločiek a zvaríme na kašu. Konzistencia je rôznorodá, ak kašu chceme mať celistvú, hladkú, rozmixujeme ju v mixéri. Pridáme med, malú lyžičku mletej škorice a presunieme kašu na tanier. Na vrch kaše dáme fermentovaný peľ, jablkový kompót a môžeme posypať sekanými jadierkami, semienkami a orieškami. Z druhej časti uvareného ciroku si zajtra pripravíme Cirokovú kašu na spôsob rizota s hubami a kyslou kapustou.
Autor: Hane Michalčíkovej, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame