Včera sme sa v našom Kulináriu naučili pripravovať jesennú kašu z ciroku, na sladký spôsob. Možno už samotný názov cirok znie pre viacerých neznámo až exoticky, Ale cirok je obilnina vyšľachtená z divo rastúcich druhov na ďalekom východe, veľmi stará, známa ešte v neolite a dnes láka ľudí tým, že neobsahuje lepok. Cirok zrnový, ktorý je pestovaný na zrno, tak púta pozornosť všetkých celiatikov a ľudí s intoleranciami na lepok. Akú špecialitu si z neho dnes môžeme pripraviť pýtala sa Hana Michalčíková foodblogerky Henriety Peškovičovej- Kundrátovej.
Ciroková kaša na spôsob rizota s hubami a kyslou kapustou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V dnešnom Kulináriu sme vám ponúkli recept na Cirokovú kašu na spôsob rizota s hubami a kyslou kapustou podľa receptu foodblogerky Henriety Peškovičovej-Kundrátovej.
Zopakujem si, čo na jeho prípravu budeme potrebovať:
- 300 g uvareného ciroku
- soľ
- saturejku
- majoránku
- olivový olej
- maslo
- 300 g šitake hríbikov, dubákov alebo hlivy kráľovskej
- 500 g kvasenej kapusty
- 1 buľvový zeler (kto nemá rád pridá tekvicu alebo mrkvu)
- 1 väčšiu cibuľu
- 2 bobkové listy
- 1 až dve polievkové lyžice mletej rasce
- 1 dcl Teryaki omáčku
- 1 dcl červeného vína
- zelené korenie alebo borievky
- 2 litre vývaru
Postup: Huby pokrájame na menšie pásiky. Zeler ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Cibuľu tiež očistíme a nakrájame na drobno. Kapustu rovnako nakrájame na pásiky, ak je príliš kyslá, premyjeme.
V hlbokej panvicu rozpálime maslo ghee/gí/ s olivovým olejom. Opečieme cibuľku, osolíme ju a pridáme rascu a zeler. Opečieme do zlatista a pridáme huby a Teryaki omáčku. Teplom za minútku spojíme, podlejeme vínom, o minútu pridáme cirok a kapustu a všetko miešame a smažíme asi 2 minúty.
Potom pridáme vývar tak, aby bola zmes zaliata cca 2 cm nad povrchom. Do zmesi pridáme bobkový list, za jednu čajovú lyžičku zeleného celého korenia a dusíme, kým jedlo nie je spojené, všetky časti mäkké a príjemne voňavé. Občas premiešame a môžeme podliať vývarom. Pred dokončením pridáme bylinky - saturejku a majoránku, dokopy asi 1 polievkovú lyžicu, a prevaríme posledných 5 minút za stáleho miešania.
Panvicu stiahneme z ohňa a podávame. Huby môžeme nahradiť vareným kuracím mäsom a zmeníme vegetariánsku pochúťku na mäsovú.