Ciroková kaša na spôsob rizota s hubami a kyslou kapustou

Ciroková kaša na spôsob rizota s hubami a kyslou kapustou

Včera sme sa v našom Kulináriu naučili pripravovať jesennú kašu z ciroku, na sladký spôsob. Možno už samotný názov cirok znie pre viacerých neznámo až exoticky, Ale cirok je obilnina vyšľachtená z divo rastúcich druhov na ďalekom východe, veľmi stará, známa ešte v neolite a dnes láka ľudí tým, že neobsahuje lepok. Cirok zrnový, ktorý je pestovaný na zrno, tak púta pozornosť všetkých celiatikov a ľudí s intoleranciami na lepok. Akú špecialitu si z neho dnes môžeme pripraviť pýtala sa Hana Michalčíková foodblogerky Henriety Peškovičovej- Kundrátovej.

Ciroková kaša na spôsob rizota s hubami a kyslou kapustou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešnom Kulináriu sme vám ponúkli recept na Cirokovú kašu na spôsob rizota s hubami a kyslou kapustou podľa receptu foodblogerky Henriety Peškovičovej-Kundrátovej.

Zopakujem si, čo na jeho prípravu budeme potrebovať:

  • 300 g uvareného ciroku
  • soľ
  • saturejku
  • majoránku
  • olivový olej
  • maslo
  • 300 g šitake hríbikov, dubákov alebo hlivy kráľovskej
  • 500 g kvasenej kapusty
  • 1 buľvový zeler (kto nemá rád pridá tekvicu alebo mrkvu)
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 bobkové listy
  • 1 až dve polievkové lyžice mletej rasce
  • 1 dcl Teryaki omáčku
  • 1 dcl červeného vína
  • zelené korenie alebo borievky
  • 2 litre vývaru

Postup: Huby pokrájame na menšie pásiky. Zeler ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Cibuľu tiež očistíme a nakrájame na drobno. Kapustu rovnako nakrájame na pásiky, ak je príliš kyslá, premyjeme.

V hlbokej panvicu rozpálime maslo ghee/gí/ s olivovým olejom. Opečieme cibuľku, osolíme ju a pridáme rascu a zeler. Opečieme do zlatista a pridáme huby a Teryaki omáčku. Teplom za minútku spojíme, podlejeme vínom, o minútu pridáme cirok a kapustu a všetko miešame a smažíme asi 2 minúty.

Potom pridáme vývar tak, aby bola zmes zaliata cca 2 cm nad povrchom. Do zmesi pridáme bobkový list, za jednu čajovú lyžičku zeleného celého korenia a dusíme, kým jedlo nie je spojené, všetky časti mäkké a príjemne voňavé. Občas premiešame a môžeme podliať vývarom. Pred dokončením pridáme bylinky - saturejku a majoránku, dokopy asi 1 polievkovú lyžicu, a prevaríme posledných 5 minút za stáleho miešania.

Panvicu stiahneme z ohňa a podávame. Huby môžeme nahradiť vareným kuracím mäsom a zmeníme vegetariánsku pochúťku na mäsovú.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame