O quinoe sa dnes často hovorí ako o super potravine, o proteínovej bombe. Radí sa k potravinám najbohatším na živiny. Už 6 000 rokov sa quinoa pestovala pozdĺž Ánd. Inkovia ju volali „matkou obilia“, hoci quinoa nie je žiadnym obilím, ale je tzv. pseudoobilím – teda je príbuzná špenátu, mangoldu a červenej repe. Dnešnú špecialitu z quinoy Hane Michalčíkovej ponúkla foodblogerka Henrieta Peškovičová-Kundrátová.
Ouenky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
S foodblogerkou Henrietou Peškovičovou-Kondrátovou sme vám dnes ponúkli Ouenky, tyčinky bez lepku a cukru. Na ich prípravu budete potrebovať:
- 200 g zrelých banánov /asi 3 kusy/
- 10 g bambusovej múky
- 150 g quinoy - jemných bio vločiek
- 100 g mandľovej múky
- 10 g sušených a rozmixovaných Goji, môžeme pridať aj čučoriedky a brusnice
- 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny
- silikónové formičky na tyčinky
Postup: Do veľkej misy roztlačte banány. Pridajte sušené ovocie, quinou - vločky a premiešané nechajte odstáť asi 10 minút, nech nasiaknu vlhkosť. Potom primiešajte ostatné ingrediencie a vyplňte formičky. Ak formičky nemáte, vytvorte v dlani malé guľky a lyžicou ich na papieri na pečenie ,na plechu, roztlačte na pol centimetrové koláčiky. Ak máte tyčinky v silikónových formičkách pečte ich cca 20 minút pri teplote 180 stupňov. Ak tvarujte koláčiky, tak ich pečte pri 180 stupňov asi 10-12 minút. Výborné sú s jogurtom, kyslou smotanou a džemom.