Variť pre veľkú rodinu je náročné nielen kvôli spotrebe potravín, výbave kuchyne - veľkorozmerným hrncom a pekáčom, ale na svoje si príde aj fantázia kuchárky, najmä ak sa pri stole stretávajú rôzne generácie. Nela Hóková z Kostolian pod Tribečom, v okrese Zlaté Moravce má skúseností na rozdávanie, hladných stravníkov rada pohostí a ponúkne jedlom, ktoré je originálne, ale nesie pritom znaky regionálnosti. Po celý tento týždeň sa môžete inšpirovať jej receptami rovnako ako Hana Michalčíková.
Domáci králik Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- jedného králika
- dva kusy cibule
- 150 ml oleja
- jednu polievkovú lyžicu horčice
- tri polievkové lyžice kečupu
- jednu čajovú lyžičku soli
- jednu čajovú lyžičku mletého čierneho korenia
- tri strúčiky cesnaku
- jednu čajovú lyžičku sladkej mletej červenej papriky
Postup:
Cibule pokrájame nadrobno a pridáme ostatné ingrediencie. Všetko dobre rozmiešame. Zajaca rozporciujeme a poukladáme do pekáča. Zalejeme rozmiešanou marinádou a pekáč prikryjeme hliníkovou fóliou. Položíme na noc do chladničky. Ráno fóliu odstránime a pekáč zakryjeme pokrievkou. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi jeden a pol hodinu. Potom odokryjeme a necháme ešte chvíľu zapiecť. Podávame s varenými zemiakmi s petržlenom alebo s ryžou.
Zajtra sa naučíme pripraviť Plnenú papriku so surovými zemiakmi.