Pešáky - mäsová špecialita

Pešáky - mäsová špecialita

Ak hráte šach, tak potom viete, čo je pešiak. Aj to, že sa zvyčajne premieňa na dámu. A že len  pešiaci môžu byť premenení. No a vieme tiež, že pešiaci fungovali aj vo vojnách - boli to vojaci pechoty. Trochu príbuzenstva s názvom „pešiak“ nájdeme aj v  recepte  štvrtkového Kulinária. Hana Michalčíková ho po dohode s Nelou Hókovou z Kostolian pod Tribečom vybrala z bohatej zbierky domácich osvedčených receptov.

Pešáky - mäsová špecialita Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na jedlo so zvláštnym názvom Pešáky budeme potrebovať: vykŕmenú kačicu alebo kačacie stehná. Mäso usmažíme v kastróle na sporáku vo vlastnom tuku. Potom si usmažíme v kastróle kyslú kapustu, tak ako ju pripravujeme k pečenému mäsu. Kapusta nemôže byť hlávková, musí byť kyslá. Potom si uvaríme 40 dag zemiakov, pridáme 15 dag hrubej múky a soľ. Zemiaky pretlačíme, zmiešame s múkou a soľou a robíme šúlance. Keď ich máme pripravené, vyvaríme ich vo vriacej vode a scedíme. Do pekáča začneme vrstviť: na spodok dáme šúlance, potom vrstvu kyslej dusenej kapusty a navrch kačacie mäso. Trochu to polejeme výpekom, tukom z kačice, prikryjeme a dáme do rúry prehriať.

Zajtra sa naučíme piecť Kôprové koláče na sladko.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame