Kôprové koláče na sladko

Kôprové koláče na sladko

Voňavá a zdravá rastlina, ktorá sa používa ako korenie, ale aj liečivá bylinka, vďačí za svoje liečivé účinky látkam s pozitívnym vplyvom na celkové zdravie človeka. Pomáha pri nechutenstve, zníženej imunite či zavodnení organizmu. A čo je nemenej dôležité - krásne vonia. Asi ste už vycítili, že ide o kôpor, bez ktorého si typickú omáčku - kôprovku, ale mnohí ani bryndzové halušky, či šaláty, alebo zavárané uhorky, nevieme predstaviť. Kôpor bude dnes hrať hlavnú rolu v sladkých koláčoch - Nela Hóková z Kostolian pod Tribečom predstavila svoj originálny recept Hane Michalčíkovej.

Kôprové koláče na sladko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • jeden kilogram hladkej múky špeciál
  • 10 dag droždia
  • 6 dcl mlieka
  • 3 dcl oleja
  • 12 dag cukru
  • 3-4 žĺtky
  • jednu čajovú lyžičku soli
  • tvaroh
  • cukor
  • kôpor


Postup:

Pri príprave postupujeme nasledovne: začneme kváskom: jeden a pol decilitra vlažného mlieka, pridáme droždie, trochu cukru a necháme nakysnúť. Potom do múky dáme kvások, žĺtky, cukor rozpustený v mlieku a jednu čajovú lyžičku soli. Spolu zamiesime a pridáme olej. Pridávame ho po častiach a neustále miešame, až pokiaľ nádoba, v ktorej miesime nie je úplne čistá. Necháme nakysnúť. Na plnku - tvaroh, cukor a kôpor posekáme nadrobno, cesto rozgúľame, pokrájame na štvorce a do stredu každého štvorca dáme plnku. Protiľahlé rohy spojíme a vytvárame štvorčeky-šatôčky, poukladáme na plech vymastený olejom a potrieme rozšľahaným vajcom.

V nedeľu ráno o tri štvrte na sedem vám ponúkneme recept na kreple, ale pozor, šišky to nebudú.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame