Voňavá a zdravá rastlina, ktorá sa používa ako korenie, ale aj liečivá bylinka, vďačí za svoje liečivé účinky látkam s pozitívnym vplyvom na celkové zdravie človeka. Pomáha pri nechutenstve, zníženej imunite či zavodnení organizmu. A čo je nemenej dôležité - krásne vonia. Asi ste už vycítili, že ide o kôpor, bez ktorého si typickú omáčku - kôprovku, ale mnohí ani bryndzové halušky, či šaláty, alebo zavárané uhorky, nevieme predstaviť. Kôpor bude dnes hrať hlavnú rolu v sladkých koláčoch - Nela Hóková z Kostolian pod Tribečom predstavila svoj originálny recept Hane Michalčíkovej.
Kôprové koláče na sladko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- jeden kilogram hladkej múky špeciál
- 10 dag droždia
- 6 dcl mlieka
- 3 dcl oleja
- 12 dag cukru
- 3-4 žĺtky
- jednu čajovú lyžičku soli
- tvaroh
- cukor
- kôpor
Postup:
Pri príprave postupujeme nasledovne: začneme kváskom: jeden a pol decilitra vlažného mlieka, pridáme droždie, trochu cukru a necháme nakysnúť. Potom do múky dáme kvások, žĺtky, cukor rozpustený v mlieku a jednu čajovú lyžičku soli. Spolu zamiesime a pridáme olej. Pridávame ho po častiach a neustále miešame, až pokiaľ nádoba, v ktorej miesime nie je úplne čistá. Necháme nakysnúť. Na plnku - tvaroh, cukor a kôpor posekáme nadrobno, cesto rozgúľame, pokrájame na štvorce a do stredu každého štvorca dáme plnku. Protiľahlé rohy spojíme a vytvárame štvorčeky-šatôčky, poukladáme na plech vymastený olejom a potrieme rozšľahaným vajcom.
V nedeľu ráno o tri štvrte na sedem vám ponúkneme recept na kreple, ale pozor, šišky to nebudú.