Cuketovo-kešu nátierka

Cuketovo-kešu nátierka

Recepty z kuchyne nutričnej poradkyne Janky Trebulovej sú zárukou, že budú nielen chutiť, ale svojim zložením - posilnia aj naše zdravie. To už však odovzdávam slovo jej asistentke, teda mojej kolegyni Janke Bleyovej.

Cuketovo-kešu nátierka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 200 g cukety
  • 4 strúčiky cesnaku
  • lyžicu masla
  • pol hrnčeka nesolených kešu orechov
  • jarnú cibuľku
  • 2 lyžice vody
  • soľ
  • mleté čierne korenie


Postup:

Kešu orechy na pol hodiny namočíme vo vode. V panvici zohrejeme maslo, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, cuketu a na silnom ohni orestujeme do hneda. Odložíme z ohňa a necháme vychladnúť. Vychladnutú cuketovú zmes dáme do mixéra, pridáme scedené orechy, nakrájanú jarnú cibuľku a 2 lyžice vody. Rozmixujeme na hladkú nátierku. Nátierku preložíme do misky, dochutíme soľou a korením. Podávame s pečivom.

A zopár slov aj o cukete, ktorá dominuje v nátierke:
Cuketa je najlepšou letnou potravinou. Má veľmi málo kalórii, vysoký obsah vody a je veľmi ľahko stráviteľná. Svojím zložením pomáha redukovať hmotnosť, odstraňuje nedostatočné trávenie, udržuje zdravú a mladistvú pokožku, udržuje optimálny krvný tlak a tiež nám dodáva energiu. Orechy Kešu má tiež veľmi zaujímavé zloženie vitamínov a minerálov. Obsahujú veľké množstvo zinku, ktorý je výborný na podporu imunity a produkciu antioxidačných enzýmov. Pre pomerne vysoký obsah horčíka posilňujú nervový systém, no a meď a železo sú zase výborné pre naše červené krvinky. Takže kombinácia cukety a kešu sú zdravou bombou pre naše telo. Ak k tomu pridáme celozrnné pečivo a čerstvú zeleninu, tak máme raňajky ako lusk.

Autor: Janka Bley

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame