Morčacie prsia plnené balkánskym syrom a restovaná zelenina

Morčacie prsia plnené balkánskym syrom a restovaná zelenina

Janka Trebulová je spoluautorkou kuchárskych receptov pre pacientov s onkologickým ochorením zažívacieho traktu a na Strednej zdravotníckej škole v Bratislave, učí aj budúcich absolventov odboru - asistent výživy. Túto majsterku zdravej výživy - oslovila Janka Bleyová.

Morčacie prsia plnené balkánskym syrom a restovaná zelenina Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na 4 porcie Morčacích pŕs plnených balkánskym syrom a restovanou zeleninou potrebujete:

  • 400g morčacích pŕs
  • 100g balkánskeho syra
  • 8 sušených paradajok
  • hrsť čerstvej bazalky
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100g stopkového zeleru
  • 1 cibuľu, 100g cukety
  • 100g čerstvej papriky
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie


Postup:

Morčacie prsia narežeme na rezne, vyklepeme a naplníme ich balkánskym syrom, bazalkou a sušenou paradajkou. Uzavrieme ich špajľou. Z oboch strán ich osolíme, okoreníme a dozlatista opečieme na oleji. Mäso posypeme lístkami rozmarínu. Opečené prsia preložíme do pekáča aj s výpekom, pridáme 2 pretlačené strúčiky cesnaku a pečieme pri 160 stupňoch asi 10 minút. Všetku očistenú a umytú zeleninu pokrájame na rôzne tvary – cibuľa na mesiačiky, cuketu na pásiky, 2 strúčiky cesnaku na plátky, 4 sušené paradajky, červenú papriku a stopkový zeler na kúsky. Zeleninu restujeme na rozpálenej panvici na olivovom oleji asi 2 minúty. Potom pridáme na panvicu výpek z pekáča zriedený s vodou 2-3 polievkové lyžice. Na záver dochutíme posekanou bazalkou.

Takto vyskladané jedlo je výborným ľahkým letným obedom, alebo večerou. Morčacie prsia sú totiž chudé, ľahko stráviteľné, plné hodnotných bielkovín. Veľké plus pre naše svaly a pre všetkých, ktorí chcú niečo urobiť so svojou váhou. Cuketa, paprika a stopkový zeler sú zeleniny, ktoré sú osviežujúce, plné vody a s veľmi nízkym množstvom kalórií. Výhodou tejto zeleniny je, že sa dá pripraviť na rôzne spôsoby a je veľmi chutná. Spestria  „jedálniček“, či už dusené, na pare, surové, alebo grilované. Keďže sú bohaté na vlákninu, zabezpečia nám na zdravé trávenie.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame