Gnocchi zo sladkých zemiakov s omáčkou z pečených paradajok

Gnocchi zo sladkých zemiakov s omáčkou z pečených paradajok

Výhodou kuchárskych receptov, ktoré nám ponúka nutričná poradkyňa a stredoškolská pedagogička Janka Trebulová - je, že sú takpovediac aj s pridanou hodnotou. Teda, dozviete sa - v čom sú suroviny, z ktorých pripravuje jedlo - prospešné nášmu zdraviu. V kuchyni „šéfkuchárke“ aj dnes asistuje  Janka Bleyová.

Gnocchi zo sladkých zemiakov s omáčkou z pečených paradajok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 250 gramov sladkých zemiakov, teda batáty
  • 120 gramov špaldovej hladkej múky
  • 100 gramov syra riccota
  • 20 gramov strúhaného parmezánu
  • jeden žĺtok
  • polievkovú lyžicu olivového oleja
  • pol čajovej lyžičky karí korenia
  • štvrť čajovej lyžičky mletej škorice
  • soľ


na paradajkovú omáčku potrebujete:

  • 250 gramov cherry paradajok
  • pol cibule
  • pol červenej papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • polievkovú lyžicu medu, alebo javorového sirupu
  • polievkovú lyžicu olivového oleja
  • dve polievkové lyžice strúhaného parmezánu
  • hrsť nasekanej čerstvej bazalky
  • mleté čierne korenie
  • soľ


Postup:

Gnocchi- Sladké zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kusy a uvaríme v mierne osolenej vode domäkka. Uvarené zemiaky necháme úplne vychladnúť. Potom ich popučíme na hladké pyré. V miske zmiešame ricottu, vaječný žĺtok, parmezán, olivový olej a dochutíme soľou a koreninami. Následne primiešame pyré zo sladkých zemiakov a špaldovú múku. Cesto  preložíme na pomúčenú kuchynskú linku, poprášime múkou a spracujeme. Potom si ho rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme na dlhší valček, z ktorého odkrajujeme menšie kúsky a vytvarujeme. Gnocchi varíme vo vriacej, mierne osolenej vode, pokiaľ nevyplávajú na povrch.

Paradajková omáčka - Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie. Potom  očistíme cesnak, paradajky rozkrojíme na polovice, papriku a cibuľu nakrájame na hrubšie časti a premiestnime na plech. Pokvapkám olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pečieme asi 30-40 minút kým zelenina úplne nezmäkne. Nakoniec upečenú zeleninu spolu so všetkými surovinami pridáme do hlbšej misky a tyčovým mixérom vymixujeme dohladka.
Pred podávaním gnocchi môžeme jemne opiecť na panvici s trochou olivového oleja. Podávame so strúhaným parmezánom.

Sladké zemiaky – batáty si postupne nachádzajú miesto v slovenských kuchyniach. Sú bohaté na vlákninu, vitamín C, draslík, mangán, horčík, meď a vitamíny skupiny B. Ich charakteristické oranžové sfarbenie spôsobuje prítomnosť betakaroténu, ktoré sú nielen zdrojom antioxidantov, ale sú výborne aj teraz v lete, pretože chránia našu pokožku pred spálením.  Napriek sladkej chuti majú stredný glykemický index, takže sa pomalšie vstrebávajú.

Autor: Janka Bley

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame