Výhodou kuchárskych receptov, ktoré nám ponúka nutričná poradkyňa a stredoškolská pedagogička Janka Trebulová - je, že sú takpovediac aj s pridanou hodnotou. Teda, dozviete sa - v čom sú suroviny, z ktorých pripravuje jedlo - prospešné nášmu zdraviu. V kuchyni „šéfkuchárke“ aj dnes asistuje Janka Bleyová.
Gnocchi zo sladkých zemiakov s omáčkou z pečených paradajok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 250 gramov sladkých zemiakov, teda batáty
- 120 gramov špaldovej hladkej múky
- 100 gramov syra riccota
- 20 gramov strúhaného parmezánu
- jeden žĺtok
- polievkovú lyžicu olivového oleja
- pol čajovej lyžičky karí korenia
- štvrť čajovej lyžičky mletej škorice
- soľ
na paradajkovú omáčku potrebujete:
- 250 gramov cherry paradajok
- pol cibule
- pol červenej papriky
- 3 strúčiky cesnaku
- polievkovú lyžicu medu, alebo javorového sirupu
- polievkovú lyžicu olivového oleja
- dve polievkové lyžice strúhaného parmezánu
- hrsť nasekanej čerstvej bazalky
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Gnocchi- Sladké zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kusy a uvaríme v mierne osolenej vode domäkka. Uvarené zemiaky necháme úplne vychladnúť. Potom ich popučíme na hladké pyré. V miske zmiešame ricottu, vaječný žĺtok, parmezán, olivový olej a dochutíme soľou a koreninami. Následne primiešame pyré zo sladkých zemiakov a špaldovú múku. Cesto preložíme na pomúčenú kuchynskú linku, poprášime múkou a spracujeme. Potom si ho rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme na dlhší valček, z ktorého odkrajujeme menšie kúsky a vytvarujeme. Gnocchi varíme vo vriacej, mierne osolenej vode, pokiaľ nevyplávajú na povrch.
Paradajková omáčka - Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie. Potom očistíme cesnak, paradajky rozkrojíme na polovice, papriku a cibuľu nakrájame na hrubšie časti a premiestnime na plech. Pokvapkám olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pečieme asi 30-40 minút kým zelenina úplne nezmäkne. Nakoniec upečenú zeleninu spolu so všetkými surovinami pridáme do hlbšej misky a tyčovým mixérom vymixujeme dohladka.
Pred podávaním gnocchi môžeme jemne opiecť na panvici s trochou olivového oleja. Podávame so strúhaným parmezánom.
Sladké zemiaky – batáty si postupne nachádzajú miesto v slovenských kuchyniach. Sú bohaté na vlákninu, vitamín C, draslík, mangán, horčík, meď a vitamíny skupiny B. Ich charakteristické oranžové sfarbenie spôsobuje prítomnosť betakaroténu, ktoré sú nielen zdrojom antioxidantov, ale sú výborne aj teraz v lete, pretože chránia našu pokožku pred spálením. Napriek sladkej chuti majú stredný glykemický index, takže sa pomalšie vstrebávajú.