Aj dnešný recept v našom Kulináriu - je pod taktovkou výživovej poradkyne Janky Trebulovej. Samozrejme, odborníčka na zdravú výživu, pridá aj dnes zopár informácií o niektorých zdraviu prospešných ingredienciách, ktoré sa ocitli v jej recepte. V kuchyni bola zvedavá moja kolegyňa Janka Bleyová.
Vajíčkovo-špenátová roláda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- dve polievkové lyžice strúhaného syra
- 200 gramov mrazeného špenátu
- 4 vajíčka
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 100g šunky
- pol šálky prírodného syru
- bylinky podľa chuti
Postup:
Rúru predhrejeme na 200 stupňov, plech vyložíme papierom na pečenie. Špenát rozmrazíme a vytlačíme z neho prebytočnú vodu. Potom v miske k špenátu primiešame vajcia, syr a dochutíme soľou a korením. Zmes vylejeme na plech a pečieme približne 15-20 minút. Hotovú "omeletu" necháme dobre vychladnúť. Omeletu opatrne vyberieme s papierom na pečenie a premiestnime ju na potravinársku fóliu. Vedľa v miske si vymiešame krémový syr s rozpučeným cesnakom, dochutíme bylinkami podľa chuti a zľahka osolíme. Plnkou potrieme vrch omelety a na ňu poukladáme plátky šunky. Nakoniec omeletu zrolujeme (od širšej strany) opatrne, natesno a dáme chladiť aspoň na 30 minút do chladničky. Odpočinutú roládu nakrájame približne na 10 ks. Servírujte s čerstvým šalátom, alebo špaldovou bagetou.
Vajíčka – toľko zatracované, ale aj milované. Vajíčka patria k potravine, ktorá obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Preto majú veľký význam pre zdravie človeka. Samozrejme, treba s nimi opatrne, kvôli obsahu cholesterolu v žĺtku. No i napriek tomu majú svoje miesto v jedálničku. Najľahšie stráviteľné vajíčka sú uvarené na tvrdo, pozor však na praženicu, alebo omeletu, kde použijete tuk. Špenát je výbornou a chutnou potravinou. Svojím zložením pomáha chrániť oči, upokojuje nervy a posilňuje mozog, udržiava zdravý krvný tlak, posilňuje srdce a znižuje zápal.