Letný malinový koláč

Letný malinový koláč

Jednoznačne: keby som sa chcela stravovať zdravo a sezónne - stavila by som na maliny. Majú vraj až 10 účinkov na naše zdravie: sú bohaté na kyselinu ellagickú, ktorá má schopnosť predchádzať rôznym druhom rakoviny. Rozširujú tepny a pôsobia proti krvným zrazeninám - teda chránia naše srdce. Množstvo kalórií v malinách je nízke a sú bez tuku, takže by mohli byť zdravým doplnkom v našej strave, aj pri redukčných diétach. No a listy maliny sa používajú už veľmi dlho na správne trávenie a obsahujú aj biotín, ktorý pôsobí na lesk a hustotu vlasov. Majú však aj vynikajúcu chuť a preto nechýbajú v letných sladkých dobrotách. Po jednej z nich sme dnes siahli aj my s hanou Michalčíkovou. Recept je z kuchyne tanečného pedagóga a zakladateľa Tanečnej školy v Karlových Varoch - Stanislava Zíku. Čo to bude?

Letný malinový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 250 g masla
  • 350 g hladkej múky
  • 5 žĺtkov
  • 3 polievkové lyžice cukru
  • jednu čajovú lyžičku prášku do pečiva


To je na koláč vo veľkosti tortovej formy.

  • 5 bielkov
  • 200g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 kg malín
  • 50 ml oleja
  • dva balíčky pudingového prášku

 
Postup:

V miske najskôr zamiešame všetky sypké prísady, ktoré cesto potrebuje a do tých prísad pridáme nastrúhané maslo a žĺtky a vypracujeme tuhé cesto. Cesto rozdelíme na dve časti, pričom jedna z nich by mala byť len o máličko väčšia ako druhá. Obe poloviny cesta zabalíme do potravinárskej fólie a necháme asi hodinku odpočívať v chladničke. Pokojne to môžeme dať aj do mrazničky. Medzitým si pripravíme plech alebo formu, vymažeme maslom, vysypeme strúhankou. Po hodine máme cesto krásne a tuhé, do formy nastrúhame väčšiu polovicu cesta a roztlačíme po celej ploche. Dáme to na 25 minút zapiecť do rúry. Medzitým si pripravíme krém: Z piatich bielkov vyšľaháme sneh, do snehu pridáme vanilkové pudingy a olej a krém natrieme na predpečené cesto. Pridáme ovocie a navrch nastrúhame zvyšok tuhého cesta. Dá sa späť do rúry a pečieme ďalšiu pol hodinu na 180 stupňov. Ak nás radi počúvate aj v nedeľu ráno, tak vás možno zaujme recept na Talianske pudingové briošky.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame